Hvem vil du lide for?

Kvinner er villig til å strekke seg svært langt for sine nære venner. Menn derimot, er mer villige til å tåle smerte på vegne av sin familie, viser en britisk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

New Scientist skriver om en noe spesiell studie utført blant 137 personer fra ulik kulturell bakgrunn i Storbritannia. Her ble deltakerne bedt om å påføre seg selv smerte.

Som en takk for dette, fikk de en belønning. De måtte gi belønningen videre og kunne selv velge om den skulle gå til én spesiell person eller til en hjelpeorganisasjon. Hensikten var å se på grunnlaget for altruistisk oppførsel.

Slektskap viktig

Studien ble nylig publisert i British Journal of Psychology, og testen ble ledet av psykolog Elaine Madsen ved universitet i St. Andrews.

Testpersonene ble bedt om å sitte på huk mot en vegg slik at lårmusklene ble belastet. Jo lengre de klarte å sitte i denne ubehagelige posisjonen, desto større ble belønningen for den utvalgte personen eller organisasjonen.

Mer villig

Studien viste at jo tettere slektskapet var mellom testpersonen og den som fikk belønningen, desto lenger var testpersonen villig til å sitte på huk.

De som hadde valgt en hjelporganisasjon som mottaker av belønningen, viste derimot mindre vilje til å utholde smerte.

Kjønnsforskjell

Men studien viste også at det var stor forskjell mellom menn og kvinner når det gjaldt å utholde smerte for andre. Alle de mannlige deltakerne satte familiemedlemmer før venner.

Samtlige kvinner viste en klar vilje til å utholde mer smerte hvis belønningsmottakeren var en nær venn. Slektninger ble henvist til andreplass, men kvinner valgte bredere mellom ulike slektningene enn det menn gjorde.

Må like flere

En av grunnene til at kvinner seg ut til å være villig til tåle mer smerte for sine nære venner, forklares i denne studien ut fra at kvinner ofte flytter fra sine familier og derfor tvinges til å finne nye relasjoner.

- Kvinner føler at de må være venner med alle, inkludert svigermor, mener Phyllis Lee ved universitet i Stirling. Mens Robin Dunbar ved universitet i Liverpool, hevder at en annen mulig forklaring er at kvinner ganske enkelt er mer sosiale enn menn.

Kilde: New Scientist nr. 5-2007.

Powered by Labrador CMS