Annonse

Grå depresjon

Ny forskning antyder at utrykket ”feeling blue” ikke korresponderer særlig godt med innsida hos de som er triste. De deprimerte føler seg i grunnen mer grå.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Følelser blir ofte knyttet til farger. Vi er grønne av misunnelse, ser rødt og har ”the blues”. Men selv om mange av oss har klare formeninger om hvilke farger vi har på innsida, er det gjort lite seriøs forskning på sammenhengen.

Derfor gikk Peter Whorwell fra University Hospital South Manchester og kollegaene i gang med en undersøkelse.

De lagde et fargehjul med hele 38 nyanser fra hele fargeskalaen, inkludert både sort, hvitt og flere ulike gråtoner. Og så måtte både friske forsøkspersoner og mennesker med angst eller depresjon koble farger til følelser.

Blått, gult og grått

De tre gruppene ble bedt om å peke ut hvilken farge de var mest tiltrukket av, hvilken som var favorittfargen og hvilken som best representerte sinnstilstanden for øyeblikket.

Resultatene viste at det ikke var nevneverdige forskjeller mellom gruppene i de to første spørsmålene. Mange hadde en tendens til å velge blå som yndlingsfarge, men oppgav at de ble mest trukket mot gult.

Men da det kom til nyansen som skulle beskrive innsida, var det merkbare ulikheter.

Her valgte de med depresjon og angst gjerne en gråtone mens friske ofte helte mot en sjattering av gult.

Positive og negative farger

I en annen del av undersøkelsen ble friske mennesker bedt om å knytte de ulike fargene til positive og negative sinnsstemninger. Så brukte forskerne resultatene til å dele fargene inn i grupper med positive, negative og nøytrale farger.

The Manchester Color Wheel. (Foto: Whorwell et al.)

Senere viste det seg at ulike mennesker forholdt seg forskjellig til fargegruppene.

- Vi oppdaget at deprimerte personer hadde en slående preferanse for negative farger, sammenlignet med friske kontrollpersoner, sier Whorwell i ei pressemelding.

Personene med angst lå et sted imellom.

Nå håper forskerne at The Manchester Wheel of Color kan brukes av andre som vil undersøke sammenhengen mellom farger og følelser, og kanskje av pasienter som vil uttrykke hvordan de kjenner seg uten å forklare det med ord.

Referanse:

H. R Carruthers, J. Morris, N. Tarrier, P. J. Whorwell, The Manchester Color Wheel: development of a novel way of identifying color choice and its validation in healthy, anxious and depressed individuals, BMC Medical Research Methodology, 9. februar 2010.

Lenke:

Peter Whorwells hjemmeside

BMC Medical Research Methodology

 

Powered by Labrador CMS