Noen mennesker opplever synet av denne frøkapselen som helt ufyselig. Noen blir kvalme eller får en følelse av kløe eller insekter på huden, ifølge en ny studie av et fenomen som kalles trypofobi. (Foto: Wikimedia Commons. Lisens: GNU fri dokumentasjonslisens, CC BY-SA 3.0)
Blir du uvel av dette bildet?
Det er kjent som trypofobi. Forskere tror nå de har en forklaring på hvorfor noen blir frastøtt av ting som frøkapsler fra lotusblomst, en hullete vegg – og små bobler i kaffekoppen.
Noen mennesker føler et sterkt ubehag og brekker seg hvis du viser dem en svamp eller tilbyr dem en deilig kopp kaffe med små bobler på overflaten.
Ikke fordi de har vaskevegring eller kaffeskrekk, men fordi klaser med runde små hull eller grovt sirkulære former gir dem en total følelse av avsky.
Det er kjent som trypofobi – eller frykt for små hull. Men dypere sett handler det ikke om hull, mener forskere nå. I en ny studie argumenterer de for at avskyfølelsen stammer fra en redsel for hudinfeksjoner- og parasitter.
Fobi eller ikke fobi?
American Psychiatric Association anerkjenner ikke trypofobi. Eksperter er uenige om det egentlig er en fobi i det hele tatt, men snarere en overfølsomhet eller unormal atferd, ifølge en nyhetsartikkel som National Geographic har skrevet om den nye studien.
Første gang noen publiserte forskning om trypofobi var så sent som i 2013, ifølge artikkelen. Det var fire år etter at en student opprettet en facebook for selvrapporterte tilfeller av denne aversjonen mot å se samlinger av små hull, og trypofobi ble et fenomen på Internett.
Googler du ordet trypophobia, får du straks over en million treff i tekster – og bilder av hull i fleng.
En av forskerne bak den nye studien er An Trong Dinh Le, har tatt doktorgrad om trypofobi, ved University of Essex. Han er med andre ord en av dem som tar lidelsen på alvor.
Blant tingene han nevner som de føler et sterkt ubehag ved synet av, er frøkapselen til lotusplanten. Frøkapselen ser ut som en halvkule hvor den flate siden er full av små hulrom til frø.
Et annet motiv som kan trygge vemmelse hos mennesker som er trypofobe, er kaffe med små bobler på overflaten. Ekkelt?
Trypofobi skiller seg fra mange andre fobier, fordi trypofobe reagerer på ting som er fullstendig harmløse, og som tilsynelatende ikke har noen som helst kobling til noe farlig, ifølge trypofobiforskeren.
Felles for mange fobier er nemlig at gir en frykt for objekter eller situasjoner som er farlige eller truende eller som personen forestiller seg at er farlige eller truende.
Ved første øyekast kan det virke som en runde former samlet i en slags klase ikke passer beskrivelsen.
– Det som gjør trypofobi så interessant, er at lidelsen er forbundet med tilsynelatende harmløse objekter, noe som gjør at mange blir forvirret av ubehaget de føler, skriver Le på psykologisk.nos nettsider.
Men i studien som han og Tom R. Kupfer ved University of Kent har gjort, mener de å ha funnet en mulig dypereliggende forklaring på det.
Fobier
Det er vanlig å skille mellom tre ulike former for fobier. En person kan ha flere av dem på samme tidspunkt:
Agorafobi: Redsel for å havne i ukjente områder eller situasjoner der de ikke raskt kan få hjelpen de trenger, for eksempel ved illebefinnende. De kan ha frykt for å reise alene på bussen, gå i butikken, bevege seg i åpne områder og forsamlinger.
Sosial fobi: Kalles også sosial angst. Folk som har det, blir usikre i sosiale sammenhenger. De kan for eksempel ha vansker med å spise i andres nærvær eller gå opp på en talerstol. De føler ubehag når andre betrakter dem, for eksempel mens de arbeider.
Enkel fobi: Enkel fobi kan være frykt for eksempel for bestemte dyr, som hunder eller slanger, eller en situasjon, som å fly, være høyt i et tårn eller frykt for tordenvær. Graden varierer. Noen har kun én ting de frykter, mens andre har flere fobier som påvirker store deler av livet og dermed blir en psykisk lidelse.
En undersøkelse blant 2200 tilfeldig utvalgte voksne mennesker i Oslo i 1994-97 viser følgende forekomst av fobier:
Agorafobi: 3 prosent av voksne menn og 9 prosent av voksne kvinner hadde tidligere hatt agorafobi i så stor grad at det kunne betegnes som en psykisk lidelse. Henholdsvis én og fem prosent hadde hatt plager i løpet av det siste året.
Sosial fobi: 9 prosent av voksne menn og 17 prosent av voksne kvinner hadde hatt sosial fobi. Henholdsvis 5 og 11 prosent hadde hatt plager i løpet av det siste året. Sosial fobi er en av de tre hyppigste psykiske lidelsene i tillegg til depresjon og alkoholmisbruk.
Enkel fobi: 9 prosent av voksne menn og 20 prosent av voksne kvinner hadde hatt enkel fobi. Henholdsvis 6 og 15 prosent hadde hatt plager i løpet av det siste året.
Hvis du ser en klase med blodsugende flått, fluelarver, lus eller edderkoppegg, vil også du antakelig vri fjeset i vemmelse – selv om du ikke identifiserer deg som trypofob.
Annonse
Det var dette fenomenet Le og Kupfer testet, og det er her de mener at koblingen til trypofobi ligger.
Forskerne rekrutterte 300 folk med trypofobi og 300 studenter uten fobien til eksperimentet. Der viste de dem 16 bilder: åtte bilder av ting som mange synes er ekkelt, som ansamlinger av utslettflekker på en brystkasse, svulmende kopparr på en hånd og en flåttklase i et hundeøre.
De andre åtte bildene var av ting som kan utløse reaksjoner hos folk med trypofobi: mange små borehull i en murvegg og den nevnte frøkapselen fra en lotusplante.
Begge gruppene reagerte med avsky på de førstnevnte bildene, men bare de trypofobe ble frastøtt av de andre åtte, følge en pressemelding om studien.
Kvalmende klaser
Da forskerne snakket med dem, fortalte noen at de kjente seg ugne, noen fikk brekningstrang eller ble kvalme og spyferdige. Noen beskrev kløe og en vemmelig følelse av insekter på huden.
Men følelsen de hadde var mer en avsky enn en frykt, noe som skiller trypofobien fra mange andre fobier, som for eksempel frykt for høyder, hunder eller edderkopper.
Samlet sett, konkluderer Le og Kupfer med at ubehaget i trypofobi kan handle om at ansamlinger av runde små objekter og hull kanskje sender et signal om skadelige hudinfeksjoner- og parasitter.
Kanskje er det rett og slett slik at trypofobe har en overdreven reaksjon på slike klasemønstre – så overdreven at de blir fullstendig frastøtt av en kopp kaffe med bobler på samme måte som andre reagerer på en klynge med byller eller kravlende insekter på huden, mener forskerne.
Tidligere forskning kan tyde på at følelsen av avsky kan ha en funksjon i å få oss mennesker til å unngå potensielle infeksjoner, ifølge forskerne. De forventet derfor nettopp dette – ikke frykt – fra deltakerne i studien.
Langt igjen til full forståelse
Carol Mathews, professor i psykiatri ved University of Florida Health, sier til National Geographic at trypofobi virker som et reelt fenomen. Men ifølge henne er det ikke noe hun ser at folk kommer for å få behandling for.
Annonse
Hun tror at spredning av informasjon bilder på internett har gjort trypofobi mer kjent blant folk nå enn det var tidligere.
Mathews mener forskningen har langt igjen før vi har en god forståelsen av hva trypofobi er, men synes koblingen til frykten for parasitter og sykdom er interessant, ifølge nettstedet.
Referanse:
T. R. Kupfer, A. D. T. Le: Disgusting clusters: trypophobia as an overgeneralised disease avoidance response, Cognition and Emotion, 6. juli 2017. Sammendrag.