– J.D. Vance sin tale har sendt sjokkbølger gjennom hele Tyskland, sier forsker
Vil talen til den amerikanske visepresidenten gi et ytterligere «boost» til ekstreme partier i landet? Tyskland-eksperter er ikke helt enige om hvordan den vil påvirke helgens valg.
Det har stormet etter at USAs visepresident JD Vance gikk ned fra talerstolen under sikkerhetskonferansen i München i forrige uke. I helgen er det valg i Tyskland. Hvordan vil talen påvirke velgerne?(Foto: Javad Parsa/NTB)
Den amerikanske visepresidenten kritiserte nylig europeiske politikere for å være udemokratiske.
De holder store deler av befolkningen sin ute fra politiske prosesser og begrense ytringsfriheten, hevdet han.
Han nevner ikke Tyskland spesifikt i talen. Men mange opplevde det som en kritikk av hvordan tyske politikere behandler Alternativ for Tyskland (AfD).
Her kan du se talen visepresident J.D. Vance holdt under den internasjonale sikkerhetskonferansen i München.
Partiet ligger an til å få rundt 20 prosent av stemmene i valget på søndag.
De er med det Tysklands nest største parti.
Men ingen av de etablerte tyske partiene vil inngå et forpliktende samarbeid med dem.
Under overvåkning
AfD har blitt beskyldt for å ha koblinger til ekstreme høyreorienterte grupper.
Tyskland etterretningstjeneste har satt deler av AfD under overvåkning. Partiet mistenkes å true demokratiet. Det forteller Anette Homlong Storeide.(Foto: Privat/Schrøder).
Tyskland etterretningstjeneste har satt deler av AfD under overvåkning. Partiet mistenkes å true demokratiet.
– AfD er først og fremst et ekstremt innvandringsfiendtlig og rasistisk parti. Det andre store temaet for AfD er krigen i Ukraina. Mange i partiet framstår som veldig Putin-vennlige.
Det sier Anette Homlong Storeide. Hun er historiker og forsker ved Falstadsenteret og HL- senteret.
Sendte sjokkbølger
– Talen til Vance har sendt sjokkbølger gjennom Tyskland og diskuteres inngående i alle medier, blant eksperter og blant beslutningstakere.
Det forteller Robin Allers. Han er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole. Han har doktorgrad i historie fra Tyskland og forsker på europeisk sikkerhetspolitikk.
– Den amerikanske visepresidentens innblanding i den tyske valgkampen oppleves som uakseptabel. Hans delvis feilaktige påstander om begrensninger i ytringsfriheten i Europa tilbakevises som hyklers og upassende, sier Allers.
– Samtidig berører hans beskyldning om utestenging av ytre høyre og ytre venstre et vanskelig spørsmål i tysk politikk: Hvor lenge kan den såkalte «brannmuren» mot et høyrepopulistisk parti opprettholdes?
– Talen til Vance har sendt sjokkbølger gjennom Tyskland, forteller Robin Allers.(Foto: Forsvaret)
Stabile meningsmålinger
Allers tror ikke at uttalelsen fra Vance vil påvirke utfallet av søndagens valg.
Annonse
– Meningsmålingene har vært svært stabile de siste ukene og fortsetter å være det etter talen i München.
Robin Allers mener at det eneste overraskende momentet i tysk politikk de siste ukene er fremgangen til partiet Die Linke.
De profilerte kanskje mest på uroen rundt Donald Trump og hans administrasjon og på at de større politiske partiene i Tyskland ser behovet for å ruste opp landet militært, mener han.
Et boost for AfD-velgere
Heller ikke Elin Nesje Vestli, professor og Tyskland-ekspert ved Høgskolen i Østfold, tror at talen til Vance vil lokke nye velgere til AfD.
– Talen var en veldig «boost» for AfD-velgere. Men jeg tror ikke den har noen innflytelse på dem som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme.
Det ser ikke ut til å ha skjedd store bevegelser i velgermassen, sier forteller hun et par dager før valget.
– Det skjer derfor neppe noe politisk jordskjelv i Tyskland, selv om AfD ser ut til å gjøre et godt valg, mener Vestli.
Astrid Sverresdottir Dypvik tror også at liberale demokrater i Tyskland kan bli mobilisert av talen til Vance.(Foto: Tankesmien Agenda)
Kan bli veldig provosert
Astrid Sverresdottir Dypvik er historiker og har skrevet flere bøker om Tyskland i etterkrigstiden, blant annet «Det mørke Tyskland» som tar for seg høyreekstreme miljøer i Tyskland. Hun jobber som rådgiver i Tankesmien Agenda.
Hun tror imidlertid derimot at talen til J.D. Vance kan påvirke valget til helgen.
– De som potensielt kan tenke seg å stemme på AfD, vil gjennom denne talen få en bekreftelse på at de har rett, nemlig at de ikke blir tatt hensyn til av resten av det politiske Tyskland.
Annonse
– Samtidig tror jeg den mobiliserer liberale demokrater som blir veldig provosert over det han sier.
Det kan føre til større oppslutning også blant dem, tror hun.
Mener at deler av talen er sann
Den danske sosiologen og politikeren Henrik Dahl skrev i et innlegg i danske Jyllands-Posten 16. februar at deler av talen til Vance var sann.
Han har rett i at «brannmuren», som i prinsipp holder store deler av landets befolkning ute fra politiske prosesser, er en dårlig idé.
Selv grunnleggende uenighet bør ikke håndteres ved at et flertall undertrykker et veldig stort mindretall. De erklærer dette mindretallets synspunkter for uønsket og ikke verdig å bli tatt i betraktning,
Dette skriver Dahl i kommentaren, som er oversatt til norsk og publisert av Nettavisen.
Ikke utestengt
Elin Nesje Vestli mener det blir helt feil å hevde at det tyske partiet Alternativ for Tyskland er utestengt fra den tyske politikken.
– AfD har jo plasser i den tyske nasjonalforsamlingen som tilsvarer antall stemmer de har. De er ikke utestengt fra nasjonalforsamlingen og heller ikke i delstatene.
Så langt er det ingen andre partier som vil gå sammen med dem i en koalisjon, sier hun.
– Det har man jo heller aldri en garanti for i politikken – at andre partier vil samarbeide med deg. Å skulle gå inn i regjeringskoalisjon handler om en rekke kompromisser.
Annonse
Det er tegn på at AfD har blitt mer stuerent i Tyskland, mener Elin Nesje Vestli.(Foto: Høgskolen i Østfold)
Ikke så spesielt
Vestli mener at «brannmuren», altså at ingen tyske partier vil inngå et forpliktende samarbeid med AfD, ikke er så spesiell.
Også i andre land har det vært opphetede diskusjoner, for eksempel i Østerrike, om etablerte partier skal samarbeide med høyreekstremistiske partier.
– Dette er nok ekstra debattert i Tyskland på grunn av den forhistorien som landet har. Det er en sunn reaksjon at Tyskland fortsatt må ta hensyn til landets fortid på en ansvarlig måte.
Vestli mener også at den tyske brannmuren ikke lenger er like absolutt.
– I år er for første gang AfD med i kanslerdebatter på tysk TV, og partiet inviteres inn i flere debatter enn tidligere. Det kan ses på som et tegn på at partiet blir mer stuerent i Tyskland.
Det verst tenkelige
– Det verst tenkelige resultatet i dette valget, bortsett fra et enda sterkere AfD, er at mange mindre partier klatrer over sperregrensen på 5 prosent.
Det kan gjøre det vanskelig å danne en stabil flertallsregjering, sier han.
Forsvarsforskeren mener at problemene i Tyskland for alvor begynner etter valget.
– Det er en utfordring at Trump-administrasjonen krever mer av USAs allierte og samtidig forfekter et helt annet verdisett enn vi har her i Europa.