Annonse

Vi må angripe universitetene aggressivt, sa J.D. Vance. Nå er angrepet i full gang

Selv republikanere ber om at helseforskningen spares for Trump-administrasjonens kutt.

Helseforskningen i USA rammes hardt av Trumps budsjettkutt og oppsigelser.
Publisert

Denne artikkelen er en kommentar, som gir uttrykk for skribentens meninger.

Visepresident J.D. Vance, som fornærmet Europas ledere i München nylig, har tidligere advart mot universitetene. «De kommer opp med forskning som gir troverdighet til noen av de mest idiotiske ideene i vårt land,» sa han mens han fortsatt var senator.

For å lykkes med konservativ politikk, mente Vance at det var nødvendig å aggressivt angripe universitetene.

Nå er angrepet er i full gang.

Skremte forskere

I den første uka signerte Trump en presidentordre som frøs alle føderale tilskudd og lån. Det førte til at NIH og det amerikanske forskningsrådet, National Science Foundation, stoppet utbetalinger og vurderinger av søknader om forskningsprosjekter.

En dommer blokkerte presidentordren, men forskningsmiljøer over hele landet ble skremt.

I den andre uka varslet Trump at han ville si opp 1.300 ansatte ved CDC, Centers for Disease Control and Prevention. Det ligner på vårt eget Folkehelseinstitutt.

Oppsigelsene har blitt mat for domstolene, men nyansatte er mindre beskyttet. Til tross for at det er brukt mye tid og penger på å lære dem opp, forsvinner de nå ut av døra og kanskje ut av helsearbeid og forskning.

– Radikale galninger

Også helsearbeidet USA driver internasjonalt ble stoppet. Det skjedde allerede på Trumps første dag, da han la ned USAID, det amerikanske bistandsdirektoratet. 

Dette vedtaket ble også omgjort av en domstol, men saken er langt fra avgjort. USAID har finansiert vaksinering, medisiner, sykdomsbekjempelse og helseprogrammer i mer enn 100 land. 

Både FN og Vatikanet har protestert og advart mot følgene for barn og voksne som nå ikke får nødvendig hjelp. Trump har kalt de som leder USAID for radikale galninger.

En annen presidentordre griper inn i hva det skal forskes på. Vedtaket stopper alle statlige tiltak for mangfold, likestilling og inkludering. Det gjelder også forskningsprosjekter med offentlig støtte. Studier og søknader som inneholder ord som kvinne, kjønn, rasisme, svart, minoritet, barrierer, likhet, og utenforskap skal ikke få forskningsmidler. 

På CDC fikk ansatte beskjed om å fjerne ord som kjønn, transkjønnet og ikke-binær fra nettsidene. 

Rammer mer enn selve forskningen

7. februar kom enda et vedtak som rammer forskning. NIH er verdens største finansieringskilde for helseforskning. Nå melder de at støtten skal reduseres med 44 milliarder kroner hvert år. 

University of Alabama mottok 3,5 milliarder kroner fra NIH i fjor. De gikk særlig til forskning på diabetes, kreft, Alzheimer, slag og hjertesykdommer. Men kuttene i midler fra NIH vil ikke bare gå ut over forskningen. Universitetet er også den største arbeidsgiveren i Alabama. Kuttene vil også ramme næringslivet – alle de som selger tjenester og varer til universitetet.

Mindre penger til helseforskning vil gå ut over alle, men særlig de som har fått mest. Det er blant annet Harvard, Stanford og John Hopkins, universiteter regnet som de beste på helseforskning i USA.

– Vårt lands status står i fare

En rekke forskningsinstitusjoner har gått til domstolene for å stoppe vedtaket. De sier at det vil ødelegge banebrytende forskning på sykdommer. «Det som står i fare er ikke bare livskvaliteten og helsen til amerikanere, men også vårt lands status som global leder innenfor forskning og innovasjon», skriver de til domstolen.

Forskere har blitt usikre. Vil de få gjort ferdig studien sin? Skal de sette i gang fase to av forsøkene? Vil de få beholde forskningsassistentene sine? Vil dette bremse rekrutteringen av studenter og forskere? Må de finne seg andre jobber?

John Tuthill leder et laboratorium for nevrovitenskap på University of Washington i Seattle. De fleste framskrittene innen medisin er gjort med støtte fra NIH, sa han til The Guardian. Han er redd for at forskningen i USA kollapser. Om det skjer, tror han det blir vanskelig å finne jobber for alle amerikanske forskere i utlandet. De er rett og slett for mange.

Om vi mister støtten fra NIH, må en hel generasjon av forskere slutte, sier forsker Haroon Popal fra University of Maryland.

Det er ikke bare helseforskningen som rammes.

Stoppet kampanje for vaksiner

Vaksineskeptikeren Robert F. Kennedy har blitt helseminister. I høringene før han fikk jobben, tonet han ned sin årelange motstand mot vaksiner. 

Men denne uka stoppet Helsedepartement en kampanje for influensavaksiner. Det skjer midt i influensasesongen, når en vaksine kan gjøre forløpet mildere og redde folk fra sykehusinnleggelse og død, ifølge CDC.

Republikanske politikere gjør liten motstand mot raseringen av forskning og helseprogrammer. Om de tirrer Trump, er karrieren over. Samtidig vokser misnøyen blant folk. Det vises i nye meningsmålinger, der Trumps oppslutning faller.

Stemte for, men er truet av Trump

Noen republikanske senatorer og guvernører forsøker å få unntak i sine egne delstater.

I Alabama gikk 65 prosent av stemmene i 2024-valget til Trump. Nå trues statens største arbeidsgiver av Trump. 

Senator Katie Britt, som er republikaner, forsøker å komme seg ut av floka.

Hun sa hun støtter Trump-administrasjonens kutt i unødvendige utgifter, men at hun vil jobbe med dem for å forhindre at viktig forskning stopper opp.

Så spørs det om Trump framover vil spare sine egne.

Opptatt av hva som
skjer i samfunnet?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS