Saken er produsert og finansiert av Norsk Polarinstitutt - Les mer
Bouvetøya er ofte tildekket av tykk tåke, dette bildet er derimot tatt på en godværsdag.

Forskere fremme på Bouvetøya i dag

Nytt fra akademia:

Polarforskere skal nå gjennoppta forskning på verdens mest isolerte øy. Der skal de studere pelssel, elefantseler og pingviner.

12.12 2014 16:10

Etter at den forrige forskningsstasjonen raste ut i havet i 2007 har forskningen fra Bouvetøya stått stille. Men i januar i år ble en ny og godt rustet stasjon satt opp på den værharde øya i Sørishavet.

Nå er fem forskere fra Norsk Polarinstitutt og Sør-Afrika på vei til Bouvetøya for å ta opp igjen forskningen og overvåkningen fra øya. I to måneder fremover skal den nye forskningsstasjonen være deres base når de skal studere og overvåke pelssel, elefantseler og pingviner.


Øya er bebodd av omlag 70. 000 pelssel.

Den norske øya Bouvetøya ligger mellom Sør-Afrika og Antarktis og er det stedet på kloden som ligger lengst unna sivilisasjonen i alle retninger. I flere perioder har Norsk Polarinstitutt hatt forskningsstasjon på øya, men disse er etter tur blåst i stykker eller blitt tatt av ras.

Støy og lukt fra selene

Sist forskere fra Norsk Polarinstitutt besøkte Bouvetøya var i 2008, men da bodde de under primitive forhold i telt. Den nye stasjonen gjør det sikrere å oppbevare vitenskapelige instrumenter, annet utstyr og mat, og ikke minst sørger for at det lange oppholdet på øya blir tryggere og mer behagelig for feltarbeiderne. 


Forskerne fotografert i Cape Town i Sør-Afrika rett før avreise med båt til Bouvetøya for en uke siden. I kveld ventes de å være fremme på øya. F.v. Rudi Menkveld, Heidi Ahonen, Andrew Lowther, Chris Oosthuizen og Greg Hofmeyr.

 

Bouvetøya er kjent for mye støy fra selene, og dårlig lukt ettersom det ligger mye avføring etter dyrene på strendene. Selene er heller ikke av det beskjedne slaget og forsøker gjerne både å bite og komme inn i teltene til forskerne.

– Våre folk er tøffe, men å bo flere måneder i telt med mye vind og kaldt, vått og dårlig vær er slitsomt i lengden. I tillegg er det tusenvis av seler på stranda som kan både bite, ødelegge og ta seg inn i teltene. Det nye bygget blir en beskyttelse mot både dårlig vær og dyrelivet, og gjør feltoppholdet mye bedre, sier seniorforsker og seksjonsleder Kit Kovacs ved Norsk Polarinstitutt.

Les hele saken og se flere bilder på Norsk Polarinstitutts nettsider. 

 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord