Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.
Victoria Cruziana er en av de mest hurtigvoksende plantene i verden. Et av bladene kan øke med hele 35 centimeter i diameter på et døgn.(Foto: Siri Skretting Jansen)
Den sjeldne kjempevannliljen blomstrer kun to netter. I år kan du følge blomstringen minutt for minutt
Blomsten er hvit og tvekjønnet første natten, før den skifter over til rosa hannkjønn andre natten. Om morgenen blir blomsterstengelen myk, og blomsten trekkes ned under vannet.
– Vi har opplevd at folk har sneket seg inn i hagen på nattestid for å få med seg begivenheten, forteller Hilde Margrethe Moen Selstø. Hun er driftsansvarlig i Musèhagen.
Blomstrer på natten – og du kan følge blomstringen her
Den sjeldne kjempevannlinjen Vicotira Cruziana har en uvanlig blomstring. Mens andre vannliljer åpner seg på dagen, og har lengre blomstringsperiode, blomstrer Victoria bare på natten. Dette skjer oftest i slutten av august eller i september, men man vet aldri når det skjer.
– Mange syns det er synd at hagen er stengt på nattestid. Vi er glade for at skuelystne endelig skal kunne få med seg denne begivenheten «live».
I år vil imidlertid hagen være åpen under blomstringen, og også strømmes live.
Blomsten er tvekjønnet og hvit første natten, før den skifter over til rosa hannkjønn andre natten. Om morgenen blir blomsterstengelen myk, og blomsten trekkes ned under vannet.
Allerede dagen etter har kronbladene råtnet bort.
Selstø har jobbet i hagen i over 20 år og opplevd at de besøkende har hatt stor interesse for Victoria Cruziana. Planten vokser inne i det tropisk tempererte Victoriahuset midt i Musèhagen.
– Det er helt unikt at man kan komme å se Victoria-planten her i Bergen, og veldig mange er nysgjerrige på planten og blomstringen, forteller Selstø.
Sensasjonell plante
Allerede på 1830-tallet gjorde Victoria-vannliljen sterkt inntrykk på de første vestlige oppdagelsesreisende til Amazonas.
De ble fascinert av planten med de enorme bladene og tok med seg frø hjem. Det ble bygd Victoriahus rundt omkring i botaniske hager i Europa. Det ble også gjort mange forsøk på dyrking av Victoria-planter, særlig i England.
På 1960-tallet fikk Bergen museum (i dag Universitetsmuseet) sin egen Victoriadam. I 2019 ble Victoria-huset reist, med støtte fra DnB Nor sitt Jubileumsfond.
I dag finner du Victoria Cruziana kun to steder i hele landet: nemlig i Muséhagen i Bergen og Botanisk hage i Oslo.
– Vi er heldig som har planten her hos oss. Planten er spesiell på alle måter, sier Moen Selstø.
En bit av tropene
Annonse
Bladene til Victoria Cruziana kan bli over 1,5 meter i diameter på det største. Planten er en av de mest hurtigvoksende plantene i verden.
Et av bladene kan øke med hele 35 centimeter i diameter på et døgn.
Mange har sett bilder av barn som sitter på et Victoriablad. Bladene kan faktisk lesses med en vekt på opptil 50 kilo uten å synke. Betingelsen er at veksten er jevnt spredt over bladets overflate.
Det er det finurlige nettverket av luftfylte nerver som gjør at bladene kan tåle så mye vekt.
– Hagen er en levende utstilling, og vi er veldig glade for å kunne vise frem Victoria her. Vi vil vise frem at man ikke trenger reise til Amazonas for å få se en tropisk plante, sier Moen Selstø.
Hun tar godt vare på den tropiske planten gjennom hele året med gjødsling og tynning av blader.
Planten ligger fint og dupper i 28 grader varmt vann og tropisk klima inne i Victoria-huset. Klimakset blir nådd på sensommeren når knoppene endelig står i blomst.
Siste trumfkort: Kan pollinere seg selv
Pollineringen av planten skjer av nattaktive hornbiller, men så langt har ikke planten klart å pollinere seg selv, og den er sådd på nytt hvert år i hagen.
– Planten er også konstruert slik at den kan pollinere seg selv, men også planter vil prøve å unngå innavl. To blomstringsnetter gjør krysspollinering mer sannsynlig, forteller Moen Selstø.
Hvis blomsten var uheldig å ikke bli besøkt av hornbiller første natten, kan den nå spille sitt siste trumfkort andre natten med å pollinere seg selv.
De siste årene har Victoria-planten i Musèhagen hatt 10 – 15 knopper. Det har hendt at noen av knoppene har blomstret samme natt.
Annonse
I fjor intensiverte Moen Selstø innsatsen og møtte opp i hagen på nattestid for å hjelpe plantene med pollineringen fra en blomst til en annen.
Hos de blomstene som er pollinert og befruktet, vil frø utvikle seg under vann inne i den piggete fruktknuten. Etter hvert som frøene modnes, faller det ut.
– Så langt har vi bare klart å utvikle egne frø én gang. Ellers har jeg sådd planten på nytt hvert år, men vi lever i håpet, sier Moen Selstø.
Nattåpen hage
I disse dager er det særlig spennende å jobbe med Victoria i hagen. Moen Selstø har jobbet iherdig med klipping av blader og gjødsling av planten. Nå har den første knoppen kommet opp over vannoverflaten.
Victoria er uforutsigbar, men den driftsansvarlige har lært seg å se etter tegnene på at noe er i gjære.
– Når stengelen i tillegg reiser seg, er det veldig nær blomstring. Det er veldig spennende å følge med på, sier hun.
Moen Selstø har sett planten i blomst hver sommer, men aldri fulgt med på når den åpner seg minutt for minutt. Hagen er stengt på ettermiddag/kveld, men i år vil Universitetet i Bergen for første gang ha kveldsåpen hage under blomstringen av Victoria.
Mandag 19. august blir folk i byen invitert inn i hagen for å få med seg blomstringen og høre på foredrag om den spesielle planten.
– Mange syns det er synd at hagen er stengt på nattestid. Vi er glade for at Bergens befolkning endelig skal kunne få med seg denne begivenheten direkte og håper mange benytter muligheten, sier hun.
Victoria Cruziana
Victoria Cruziana er del av en familie med tre kjempevannliljer: Victoria Cruziana som vokser i Victoriahuset i Musèhagen, Victoria Amazonica og Victoria Boliviana, som er en ny art oppdaget i 2022. Artene er svært like. Victoria Cruziana har litt mindre blader, men er mer robust og kan blomstre flere ganger i løpet av sommeren.
Victoria-vannliljen vokser i Amazonas på grunt vann i stille bakevjer hvor den får jevn tilførsel av næringsrikt elveslam. Den er en av verdens mest hurtigvoksende planter og krever mye næring.
Et blad kan øke sin diameter med 35 centimeter på et døgn. Til sammenligning bruker et lite bjørkeblad på størrelse med en fingernegl en uke på å folde seg ut.
Victoria Cruziana og den enda større Victoria Amazonica finnes naturlig i Sør-Amerika og er populære planter i vannhager verden over. Plantene er blant verdens mest hurtigvoksende.
Victoria nøkkerosen kan være krevende å dyrke da den trenger høy og jevn temperatur i bådet vannet og luften, masse gjødsel, høy luftfuktighet og mye lys.