Annonse

Mer effektiv solcelleproduksjon

Solcellepaneler gir fornybar energi uten å forurense. Men materialene i disse panelene kan lett få skader under produksjonen. Ny forskning ved Norut Teknologi kan redusere disse problemene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed kan det bli lettere å produsere solcellepaneler. Det kan gi lavere produksjonskostnader og større utbredelse av solcelleteknologien. Det betyr igjen mindre forurensning - og mindre utslipp av drivhusgasser.

Utsatte silikonskiver

Solcellepanelene består blant annet av “wafers”, eller tynne skiver av silikon. Disse skivene er drøyt 15 ganger 15 centimeter store og er en av de viktigste komponentene i solcellepanelene. De må tåle store belastninger under produksjonsprosessen.

Seniorforsker Joselito Cariaga ved Norut Teknologi forteller at disse skivene blir lagt i syrebad før de sages opp i ferdige enheter. Deretter fraktes de til solcellefabrikken, sendes på transportbånd og plukkes opp av robotarmer, før de blir montert i nye solcellepaneler.

Mange av disse skivene klarer imidlertid ikke så store påkjenninger og sprekker opp. Det koster penger og betyr tregere produksjon. Men nøyaktig hva får dem til å sprekke, og hvorfor sprekker de på den måten de gjør?

Effektiviserer miljøteknologien

Nå har Cariaga laget en beregningsmodell som kan forutsi hvordan silikonskivene i solcellepanelene oppfører seg ved belastning. Det kan få stor betydning for å effektivisere produksjonen av disse skivene.

Når man vet hvordan skivene oppfører seg og hva de tåler, kan man legge opp produksjonen slik at de klarer seg bedre gjennom denne prosessen og kan brukes i solcellepanelene uten skader.

Det betyr igjen at det blir både lettere og raskere å produsere miljøvennlige solcellepaneler, som gir ren, miljøvennlig energi tilbake.

Forskningen er finansiert av RDA Ofoten, støtteordningen som ble innført som kompensasjon da den differensierte arbeidsgiveravgiften ble avviklet i 2004.

Powered by Labrador CMS