Hvordan så Norge ut før?

Over 100 år gamle landskapsfotografier gir oss kunnskap om endringene i det norske kulturlandskapet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

[gallery:1]

- Dette er noe vi har drømt om lenge, og nå er det endelig virkelighet, sier fotograf og landskapsgeograf Oskar Puschmann.

Sammen med kolleger ved Skog og landskap og Norsk folkemuseum relanseres nettstedet Tilbakeblikk.no der instituttets egne landskapsbilder blir presentert sammen med bildene til landskapsfotografene Axel Lindahl og Anders Beer Wilse.

- Både Lindahl og Wilse reiste mye rundt i Norge på 1800- og 1900-tallet og fotograferte norske natur- og kulturlandskap. En del av disse motivene har vi oppsøkt og gjengfotografert, og det er disse bildeparene vi nå har fått anledning til å presentere på Internett, sier Puschmann.

- Internasjonal mulighet

I tillegg er nå alle bildetekstene oversatt til tysk og engelsk. Det gjør det dobbelt interessant, mener han.

- Både for lokalbefolkningen der bildene er tatt og for norske og utenlandske turister. Samtidig er dette viktig stoff for landskapsforvaltere og forskere i andre land som også er opptatt av å dokumentere endringer i kulturlandskapet.

Prosjektet «Tilbakeblikk – norske landskap i endring» har pågått siden 2002, og har resultert i en vandreutstilling (2005) som fremdeles vises rundt om i landet og en bok (2006).

I sommer blir vandreutstillingen fornyet og skal åpnes på Oslo Rådhusgalleri fra 22.juni til 8.juli. Ny bok planlegges i samarbeid med Riksantikvaren i 2013.

Bilder fra både by og land

Oskar Puschmann er fotograf og landskapsgeograf ved Norsk institutt for skog og landskap. (Foto: Skog og landskap)
Oskar Puschmann er fotograf og landskapsgeograf ved Norsk institutt for skog og landskap. (Foto: Skog og landskap)

- De fleste bildene er fra jordbrukslandskap, men det er også bilder fra fjellet, kysten, tettsteder og byer, forteller Puschmann som i disse dager fotograferer bygninger i Birkelunden-kvartalet i Oslo.

Besøkende på Tilbakeblikk.no kan studere hvordan landskapet i Norge så ut for fra 10 til  130 år siden, og sammenligne det med hvordan det ser ut i dag. Metoden Puschmann benytter er å gjenskape tidligere bilder så godt som det lar seg gjøre med hensyn på ståsted og kamerautstyr.

- Gjennom nettløsningen kan den besøkende zoome seg inn på detaljer i bildene på en måte som ikke er mulig i bøker eller i utstilling. Vi håper dette bidrar til å stimulere til økt oppmerksomhet rundt landskapsendringer, forteller Puschmann.

- Alle fylkene i Norge er med i den nye nettløsningen, og vi kommer til å legge ut flere bilder etter hvert, avslutter Puschmann.

Lenke:

Om prosjektet Tilbakeblikk i bilder

Powered by Labrador CMS