Hvordan heller man maling fra spannet over i rullekaret, og hvordan får man lukket spannet tett etterpå slik at man tar vare på den malingen som er igjen? Fire studenter ved Høgskolen i Vestfold kan ha vært med på å løse problemet de fleste voksne nordmenn har slitt med.
- Ideen kom fra Sverre Støren, lege og oppfinner, som tok kontakt for å få hjelp videre, forteller studentene Håkon Haflan, Mona Randsby, Christian Arnesen og Trine S. Neergaard, som studerer produktdesign ved Høgskolen i Vestfold.
- Vår oppgave ble dermed å utvikle et konseptforslag til et mulig produkt, funksjonelt og visuelt.
Mye å sjekke ut først
- Vi startet med å sjekke ut hos fagfolk om dette faktisk var et problem, og fant fort ut at de fleste hadde en eller annen form for løsning, men at ingen var fornøyd med den, og Sverre Støren kontrollerte at det ikke var tatt ut patent på noe lignende tidligere, forteller studentene.
På bakgrunn av disse kravene definerte gruppa at materialet måtte være elastisk, tåle løsemidler, være miljøvennlig, billig og lett å gjøre rent. Det materialet som best tilfredsstilte alle kravene var naturgummi.
Etter å ha kartlagt hvilke former for malingsspann som finnes i markedet (det er mange) og hva slags kanner som egner seg best til å helle av, begynte selve arbeidet: Konstruere en hellekant som både reduserer malingsøl og beskytter falsen så den ikke blir full av maling.
Tok i bruk moderne teknologi
- Ikke minst tilpasningen til de mange forskjellige typene fals var en utfordring. Vi tegnet, tok avtrykk, konstruerte modeller i 3D på skjerm, og kom fram til hvordan en prototyp kunne se ut. Det viste seg at det ikke var mulig å dekke alle typer malingsspann.
Moderne teknologi gjør livet litt lettere for oppfinnere og designere: Støpeformen kan printes ut direkte fra en 3D-modell.
Med støpeformen på plass var neste steg å velge rett gummi - en som ligner mest mulig på naturgummii det endelige produktet. Vi valgte en tokomponent støpegummi som herder ved romtemperatur.
Hellekanten fungerer!
Så kom selve testen: fungerer hellekanten?
- Vi laget en tyktflytende blanding av mel og vann og satte i gang, forteller studentene. - Vi sitter nå med et konseptforslag som fungerer både funksjonelt og visuelt, sier de.
Modellen trenger raffinering
- Nå har vi en foreløpig modell som viser seg å fylle de funksjoner som var definert i oppdraget, og dette har resultert i en patensøknad, forteller oppdragsgiver og oppfinner Sverre Støren.
- Riktignok er det behov for en ytterligere raffinering av hellekanten, men studentene nådde det primære formålet for dette samarbeidet.
Annonse
- Jeg er svært fornøyd med samarbeidet med Høyskolen i Vestfold og har selv lært mye nytt på et felt som ligger ganske langt fra min hverdag som lege, avslutter Sverre Støren.