Fordommene om dansker, svensker og nordmenn er langt på vei sanne, sier professor Frank Meyer. De var i alle fall sanne i 1930-årene, da flyktninger fra Hitler-Tyskland ble svært ulikt mottatt i de tre nabolandene.
Frank Meyer er professor ved Høgskolen i Oslos Senter for flerkulturelt og internasjonalt arbeid, og har studert brev og andre skriftlige kilder etter de tyske flyktningene som kom til Skandinavia på 1930-tallet som et utgangspunkt for å se på kulturforskjellene mellom de skandinaviske landene.
Kildene gir et rikholdig, tankevekkende og morsomt materiale om flyktningenes inntrykk av de tre broderfolkene.
Formelle svensker, beintøffe dansker
- Flyktningene tegner et bilde av svenskene som formelle, effektive og fornuftsstyrte. Danskene smiler blidt og byr på wienerbrød og kaffe, mens de bak fasaden er beintøffe mennesker med spisse albuer. Nordmennene fremstår som godhjertede og nasjonalromantiske. Dessuten har nordmennene store problemer med å skjule følelsene sine, forteller Meyer.
De kulturelle forskjellene gjorde at tyskerne som kom til Norge ble bedre mottatt enn i Sverige og Danmark, men til gjengjeld var det svært få tyskere som fikk komme til Norge.
I tida etter andre verdenskrig har de nasjonale væremåtene blitt påvirket og forandret som en følge av turisme, innvandring, amerikanisme og globalisering.
…og emosjonelle nordmenn
- Men det synes som om nordmenn fortsatt er mer emosjonelle enn svensker og dansker. Jeg tror neppe en statsminister i et annet land kunne grått like uhemmet på tv som Gro Harlem Brundtland, sier Meyer, som opprinnelig er fra det grundige og effektive Tyskland.
Professor Meyer vil presentere smakebiter fra sin forskning under et standup-foredrag i Paviljongen ved Forskningstorget i Oslo på lørdag, hvor det også blir anledning til å høre astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegård.