Pigget potensial for Grønland

På grunn av overfiske på verdensbasis er nå Grønland i gunstig posisjon som mulig produsent av kråkeboller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kråkebollerogn er et ettertraktet sjømatprodukt, og med riktig kvalitet et av verdens best betalte.

Ved fangst av kråkeboller er det utelukkende innholdet av rogn som er av økonomisk interesse.

Kråkeboller er imidlertid en lite utnyttet ressurs på Grønland.

Med støtte fra NORA (Nordisk Atlantersamarbeid) har Nofima Marin, sammen med grønlandske interesser, gjort en mengde- og kvalitetsvurdering av kråkeboller i Sisimiut kommune på Grønland.

Kartleggingen viste at det finnes fangstbare forekomster på flere områder i kommunen, noe som tyder på at innhøstingspotensialet er rimelig stort.

For å lykkes med å etablere bærekraftig næringsvirksomhet basert på kråkeboller, er både fangstbare forekomster og gonadekvalitet av de tingene det må fokuseres på.

Ville kråkeboller må fanges der de har god tilgang på tareskog, eller de må fanges og fôres opp.

Forsiktig beskatning

Beskatningen må også reguleres strengt, da kråkebollene på Grønnland vokser saktere og blir senere kjønnsmodne enn for eksempel i Norge.

På bakgrunn av erfaringer fra andre land, bør det legges opp til en reguleringsordning hvor et begrenset antall fartøy og bedrifter gis rett til innhøsting.

Samarbeidet Nofima/Grønland har også søkt NORA om videreføring av dette prosjektet. Da er ønsket å se på logistikk fra fangst til marked.

Referanse:

Siikavuopio, S.I. og Labansen, J.P.: Mengde- og kvalitetsvurdering av kråkeboller (sjøpinnsvin) i kystnære områder i Sisimiut kommune på Grønland, Nofima-rapport 11/2009.

Powered by Labrador CMS