Annonse
En brennende smerte i brystet er et av symptomene på reflukssykdom. Personer med fedme har størrerisiko for å få denne sykdommen, sammenlignet med normalvektige.

Ulik type fedmekirurgi virket forskjellig på halsbrann

Syre fra magesekken irriterer og skader spiserøret hos mange med fedme. Fedmekirurgi kan hjelpe, men det er stor forskjell på hvilken type inngrep som gjøres, viser en norsk studie.

Publisert

Problemet har mange navn: Halsbrann, brystbrann, sure oppstøt eller syrerefluks. Det mer vitenskapelige navnet er gastroøsofageal reflukssykdom (GERD).

Sykdommen er forårsaket av at magesyre trenger opp i spiserøret og irriterer og skader slimhinnene der. Dette kan gi symptomer som svie i brystet, slim i halsen, hosting, heshet og kvalme.

I alvorlige tilfeller fører syreoppstøtene til betennelse i spiserøret, skader på vevet og økt risiko for kreft.

Det er anslått at mellom fem og ti prosent av befolkningen i Norge lider av GERD. En av faktorene som øker risikoen for reflukssykdom, er fedme.

Det er kjent at vektnedgang og fedmeoperasjon kan hjelpe mot GERD, men tidligere forskning har antydet at ikke alle typer fedmekirurgi har lik effekt. Nå har en gruppe forskere undersøkt saken nærmere.

To operasjoner

Jolanta Lorentzen ved Sykehuset i Vestfold og flere forskere bak Osebergstudien har undersøkt 109 personer med alvorlig fedme som gikk igjennom en fedmeoperasjon.

Rundt halvparten fikk gastrisk bypass og resten fikk sleeve gastrektomi.

En sleeve gastrektomi går ut på å fjerne en del av magesekken, mens resten av fordøyelsessystemet er som før.

I gastrisk bypass kobles mesteparten av magesekken og øverste del av tynntarmen om slik at maten ikke passerer igjennom denne delen av systemet. Dette er et mer komplisert inngrep.

Tidligere studier har vist at gastrisk bypass kan gi større vekttap og er mer effektiv for å bekjempe diabetes type 2. Men undersøkelser har også pekt mot at dette inngrepet oftere medfører komplikasjoner som dumpingsyndrom og vitaminmangel.

Nå har de norske forskerne altså undersøkt hva disse to inngrepene hadde å si for GERD.

Gastrisk bypass virket best

Resultatene viste at mange av deltagerne i utgangspunktet hadde reflukssykdom. Selv om under en tredel rapporterte om symptomer, viste undersøkelser at over halvparten hadde syreskapt betennelse som skadet vevet i spiserøret.

Mange av deltagerne ble kvitt GERD etter operasjonen.

Det var imidlertid stor forskjell mellom metodene. Vesentlig flere ble bedre med gastrisk bypass-operasjonen, sammenlignet med gastrisk sleeve, særlig når det gjaldt refluks uten merkbare symptomer.

I tillegg er det slik at fedmekirurgi faktisk også kan forårsake GERD. Resultatene viste at dette mye oftere skjedde etter gastrisk sleeve. Dette stemmer godt overens med tidligere forskning.

Forskerne tror operasjonen delvis virker igjennom vekttap, mindre trykk på magesekken, færre syreproduserende celler, og raskere tømming av magesekken. Alt dette ser ut til å skje i større grad i gastrisk bypass, sammenlignet med gastrisk sleeve, skriver forskerne.

Referanse:

Jolanta Lorentzen, Asle W.Medhus, D. Hofsø, M. Svanevik, B. Seip & J. Hjelmesæth, Sleeve Gastrectomy Confers Higher Risk of Gastroesophageal Reflux Disease Than Gastric Bypass: A Randomized Controlled Trial From the Oseberg Reflux Working Group, Gastroenterology, desember 2021. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS