Annonse

Sunnere på kysten

Er en sunnmøring sprekere enn en person fra Dombås? En ny studie tyder på at kystfolk er sunnere enn folk fra innlandet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.no)

Dette gjelder i alle fall britene som deltok i en omfattende studie. Storbritannia har, i likhet med Norge, en stor andel av kystinnbyggere.

Hele 48 millioner mennesker svarte på spørsmål om de opplevde helsa si som å være “god”, “ganske god” eller “ikke god”.

Selv om forskerne tok høyde for alder, kjønn, inntekt og utdanning, fant de at personer som bor ved kysten oftere mente at de var ved god helse, enn sine medborgere i innlandet.

Helsebringende miljø?

Kanskje har det noe for seg når Hercule Poirot og andre overarbeidede toger til hvite, engelske klipper med mål om å gjenvinne energien.

Forskerne bak den nye studien trekker fram tidligere forskning som tyder på at det ikke bare er de fysiske mulighetene til å være aktiv som utgjør fordelene ved kysten.

Norges kystlinje er lengre enn vi har trodd. (Foto: Colourbox)

En studie viser at et opphold ved kysten i større grad kan få folk til å føle seg roligere, mer avslappet og forfrisket, enn hva turer i parken eller på landet kan bidra til, ifølge en pressemelding fra forskerne ved The Peninsula College of Medicine and Dentistry.

Kanskje kystfolk rett og slett er sunnere fordi havet gjør dem rolige, spekulerer forskerne.

Bruk strandhelsa til noe

- Vi vet at folk som oftest har det hyggelig når de er på stranda, men det er slående lite dokumentasjon på hvordan dette livet kan påvirke helse og velvære.

- Ved å analysere data fra hele befolkningen, tyder funnene våre på at det har en positiv effekt, selv om denne typen studie ikke kan påvise noen årsaks-sammenheng.

Det sier en av forskerne, Ben Wheeler, i en pressemelding fra European Centre for Environment and Human Health.

(Foto: Colourbox)

Han mener det kan være fornuftig å studere årsakene til at kystliv har en opplevd helsebringende effekt, slik at kysten kan utnyttes bedre.

- Hvis vi klarer å finne dokumentasjon på helseeffekten, kan det veilede myndighetene til å bruke den dyrebare kysten vår på en klok og bærekraftig måte. Det kan bidra til å bedre folkets helse, sier Wheeler.

Bilbruk

En nederlandsk studie fra 2008 tydet derimot på at mulighetene for å være aktiv i naturen, kan bli nullet ut av lang vei til daglige plikter og gjøremål.

De så at folk som bodde nær grøntområder, litt overraskende ikke var mer aktive enn andre.

De nederlandske forskerne tror årsaken kanskje er at denne delen av befolkningen også har lang vei til butikker og lignende, og derfor ofte bruker bilen istedet for beina.

Vil du vite mer om norske helseforhold, kan du sjekke ut Statistisk sentralbyrås statistikker over nordmenns helse.

Flytt kystfordelene

Alle kan ikke bo ved havet, og det er også tvilsomt om innlandsfolk ønsker seg det.

Likevel kan myndighetene bruke kunnskapen om de mulige fordelene ved å bo ved havet, også for en innlandsbefolkning som ikke vil flytte på seg, tror en annen av forskerne som bidro i studien, Mathew White:

- Noen av de helsebringende faktorene ved kystmiljøene kan jo overføres til andre steder, foreslår han.

Powered by Labrador CMS