Det ultimate fabeldyr

Hvorenn du reiser i verden, finnes det en drage. - Det eneste fabeldyr som finnes i alle verdenshjørner, sier Torfinn Ørmen, forfatter av «Drager - Mellom myter og virkelighet.»

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Selv eskimoer har forestilllinger om drager, sier Torfinn Ørmen. Det burde være overbevisende, for det har vel aldri vært reptiler på Grønland.

Nå kan det innvendes at eskimoene ikke har levd på Grønland siden tidenes morgen, faktisk neppe mer enn i 1000 år, men point taken - forestilligen om drager ER utbredt, og mannen som vet mer om dette, enn du rimeligvis noensinne skulle ønske å vite, Torfinn Ørmen, har skrevet bok om dem.

Etter å ha hørt ham snakke i en drøy time, ulastelig antrukket i mørk dress under silke og gull, står vi fremdeles igjen med et spørsmål om hvorfor nettopp dragen er et slikt kraftig symbol som har overlevd tusener av år med folkevandringer og kulturelle omveltninger.

Men dette spørsmålet er vanskelig. Dragen bare ER den store mytiske fellenevner for alt fra nordmenn til peruvianere - og Ørmen - tilfeldig dandert foran skjellettet av Stan, en ikke helt utvokst T. rex, spanderer på seg et par uforpliktende spekulasjoner som bringer våre tanker mer i retning av Carl Gustav Jung, enn moderne biologi:

- Vi har levd i skyggene av dette - Stan - i millioner av år. Kan det være at vi snakker om et nedarvet minne fra den gang?

Eller snakker vi heller om et minne fra noe nyligere, fra den gang vi var aper?

- Kan dragen være et uttrykk for instinkter vi ikke bruker til daglig - vi trenger ikke lenger passe oss for slanger, katter eller ørner - men når vi ikke har så mye annet å tenke på…

Herfra begir han seg ut i en lang tale om hva ordet «drakon» egentlig betyr - hos Aristoteles, Plinius og andre -, hvordan dyret har vært skildret opp gjennom årtusenene, og hvor Wales fikk flagget sitt fra.

I stedet for å refererere, anbefaler jeg forskning.nos lesere å sjekke originalen. Ørmen har utgitt en bok du kommer til å elske. Les den heller selv - og antrekket? Jo, noe behagelig og mykt anbefakes. Dette er stoff for flagrende tanker - hvilke er bedre?

Drager - Mellom myte og virkelighet
av Torfinn Ørmen
Humanist forlag, 2005
252 sider

Powered by Labrador CMS