Annonse
Et av Storbritannias mest hjemsøkte steder; Hampton Court Palace i Surrey.

Spøkelser avslørt

Bakgrunn: Et kaldt gufs kan sende frysninger nedover ryggen. Mørke rom kan få hvem som helst til å være på vakt. Britiske psykologer har forsket seg frem til at spøkelser er hjernens tolkning av kroppens reaksjon på bestemte omgivelser.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gamle britiske slott og gravkjellere bærer gjerne med seg både spennende og uhyggelige historier, og er angivelig ofte hjemsøkte av diverse spøkelser og andre uforklarlige nærvær.

I mange tilfeller finnes det et stort antall tilsynelatende troverdige vitnemål som beskriver uvanlige fenomener - alt fra syner til fottrinn, knirkende dører og kalde gufs. Kort sagt en følelse av at det er noen andre i rommet. Uhu!

Storbritannias mest hjemsøkte

Dette har britiske psykologer tatt på alvor i en stor undersøkelse som rapporteres i British Journal of Psychology. De har tatt med seg flere hundre frivillige rundt på to av Storbritannias angivelig mest hjemsøkte steder, nemlig engelske Hampton Court Palace og skotske South Bridge Vaults.

En av de tidligere beboerne i Hampton Court Palace var forøvrig Kong Henry VIII, som hadde en tendens til å få konene sine halshugd - kanskje mindre betryggende for enkelte besøkende. For ikke å snakke om hvordan et eldgammelt skotsk gravkammer sikkert kan føre til ståpels hos den mest hardbarka.

I århundrer har folk rapportert om unormale hendelser på de to stedene, fra syner til fottrinn og raslende dører.

De er dermed perfekte lokaliteter for vitenskapelige eksperimenter omkring observasjoner av spøkelser. De britiske forskernes mål var å finne ut hvorfor enkelte tror at de noen ganger føler uforklarlige nærvær på bestemte steder.

De har satt fokus på de psykologiske mekanismene bak det hele.

Enkelte steder er skumlere enn andre

På begge stedene spaserte forsøkspersonene rundt, og rapporterte hvor de opplevde uvanlige fenomener.

Resultatene avslørte flere rapporter om slike opplevelser i rom, kriker og kroker som har rykte på seg for å være hjemsøkte. Denne effekten hang ikke sammen med forsøkspersonenes tidligere kjennskap til stedenes historier. Uhu!

Dette stemmer jo også med at mennesker over flere generasjoner, eller hundrevis av år, har fortalt lignende historier om nærkontakt med det hinsidige på bestemte steder. At forskjellige mennesker blir skremt på samme sted beviser vel at spøkelser finnes, tenker du kanskje, men det er ikke forskernes konklusjon.

De har identifisert de skumleste stedene, gjort målinger av omgivelsene, og sammenlignet funnene med opplevelsene forsøkspersonene fortalte om. Konklusjonen er at opplevelsene henger sammen med forskjellige miljøfaktorer, som for eksempel lys, temperatur, trekk, og variasjon i magnetiske felt.

Spøkelser er følelser

Funnene peker kraftig i retning mot at beretninger om spøkelser og hjemsøkte steder ikke nødvendigvis representerer bevis på spøkelsesaktivitet, men at de tvert imot er et resultat av at mennesker reagerer ubevisst på normale faktorer i omgivelsene. Spøkelser er følelser.

- Jeg tror erfaringene har en normal forklaring. Når vi overvåket miljøet på disse stedene kunne vi se visse luftstrømmer, lavere temperatur, og vi kunne observere merkelig aktivitet i de elektromagnetiske feltene der. Jeg tror mennesker reagerer på disse faktorene, sier studiens ledende forfatter og kjendisforsker, Richard Wiseman, til BBC.

Han mener at steder kan være hjemsøkte, men kun i den forstand at de er steder der folk opplever uvanlige ting. Spøkelset forårsaker ikke det kalde gufset, slik spiritualistene garantert vil tolke det. Det kalde gufset forårsaker spøkelset.

- Spøkelser har vært en av forklaringene på slike opplevelser. Folk har opplevelsene konsekvent på bestemte steder, men jeg tror dette hovedsakelig er drevet av visuelle faktorer, og kanskje av noen miljøfaktorer, sier Wiseman.

Magnetiske felter

Teorien om variasjon i magnetiske felter på hjemsøkte steder er ikke ny. Tidligere studier har vist at variasjon i normale elektromagnetiske felter påført bestemte deler av hjernen for eksempel kan resultere i opplevelser av berøring, frykt eller følelsen av å være nær gud.

På de to hjemsøkte britiske lokalitetene var variasjonene i disse feltene veldig liten - rundt 100 ganger mindre enn variasjonen du opplever når du sitter rundt en meter fra fjernsynet, men forskerne mener likevel at funnene er signifikante, fordi de var så tett knyttet til rapporter om uvanlige opplevelser.

Skru av et spøkelse?

For dere som føler at litt av spenningen gikk ut av hverdagen med denne artikkelen: Forskerne mener ikke at de har bevist at spøkelser ikke eksisterer.

Dessuten poengterer forfatteren Tony Cornell, som har undersøkt det paranormale i over 50 år, at forklaringen er for enkel fordi den ikke tar høyde for at forskjellige mennesker kan sanse det samme spøkelset, eller føle det samme nærværet, mens hallusinasjoner er typisk individuelle og subjektive.

- Forskerne kan skru lyset av og på, men kan de skru spøkelsene av og på, nei, det kan de ikke, sier han.

Uhu! sier jeg.

Referanse:

Wiseman, Watt, Stevens, Greening og O’Keeffe: British Journal of Psychology: An investigation into alleged “hauntings”, Volum 94, side 195-211, Mai 2003.

Lenker:

BBC: Ghosts “all in the mind”
BBC: Ghostly magnetism explained
Hjemmeside: Dr Richard Wiseman

Powered by Labrador CMS