Nina Kristiansen ble hedret som årets fagpresseredaktør på Fagpresseprisene 2016 i Oslo. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

Nina Kristiansen i forskning.no vant årets redaktør-pris

Fagpresseprisen gikk til Sykepleien, og to av forskning.nos saker fikk hederlig omtale på prisutdelingen.

Den Norske Fagpresses Forening delte torsdag ut Fagpresseprisene 2016 i Oslo. Prisen for årets fagpresseredaktør gikk til forskning.nos Nina Kristiansen. 

«Årets redaktør har de siste åtte årene bygd opp fagpressetidsskriftet sitt til å bli landets viktigste og mest kjente innenfor sin nisje,» skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen skriver at Kristiansen «har utfordret oppfatningen om at forskning tilhører dem som er innenfor systemet. Med journalistikk er forskningen selv blitt undersøkt – og kritisert. Det har skapt en rekke spenstige saker.»

De skriver også at hun ikke er redd for å provosere. Juryen trekker frem bidragene hennes i Aftenpostenspalten Uviten, hvor hun blant annet har sagt at norske forskere er feige og gjerrige med kunnskapen sin, og gått til angrep på tanken om at forskere er nøytrale.

– En god dag for forskningsjournalistikken

Ingrid Spilde (t.v.), Ida Kvittingen, Eivind Torgersen og Nina Kristiansen måtte alle opp på scenen for å motta heder og ære på Fagpresseprisen 2016. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Kristiansen sier hun er overrasket og stolt over å ha fått prisen, men er mer interessert i å dra frem de andre som ble hyllet på prisutdelingen. 

– Jeg synes det var en god dag for forskningsjournalistikken, sier Kristiansen.

Hun trekker frem at to av forskning.nos egne saker fikk hederlig omtale på prisutdelingen, og at både Apollons «Beregninger»  og Universitetsavisas utviklingsarbeid fikk hederlig omtale fra juryen.

Ingrid Spilde, leder for redaksjonsklubben i forskning.no, mener prisen til Kristiansen er velfortjent. 

– Hun har vært veldig sentral i å bygge opp forskning.no til å bli det det er blitt, forklarer Spilde. 

Hederlig omtale for graving i upublisert forskning

Graveprisen ble tildelt Vegard Venli i Kommunal Rapport for hans to og ett halvt år lange kamp for få åpnet opp Norges aksjonærregister. 

«Den innsats som i dag premieres er mer enn et stykke journalistikk. Det er en kamp mot hemmelighold i byråkratiet, en milepæl i kampen for økt åpenhet og en seier – ikke bare for journalistikken – men også for redelig konkurranse i næringslivet – og for demokratiet,» skriver fagpressejuryen i sin begrunnelse.

Venli har tidligere vunnet Den store journalistprisen og Flaviusprisen for sitt arbeid med å få frigitt aksjonærregistrene.

Ingrid Spilde og Ida Kvittingen i forskning.no fikk hederlig omtale for sin artikkelserie om forskningen du ikke får se.

Gjennom en rekke artikler avslørte Spilde og Kvittingen at mange norske forskere har unnlatt å publisere resultatene sine fordi noen ikke likte svarene. De skrev også om hvordan et stort legemiddelfirma fikk stanset en norsk forskers foredrag

Fagpresseprisen til Sykepleien

Den gjeveste prisen, Fagpresseprisen, gikk i år til Sykepleien, som også vant samme pris i 2009.

Tidsskriftet Sykepleien jubler for seieren etter å ha vunnet selve Fagpresseprisen for 2016. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

– Nå er ikke bladet lenger en publikasjon. Det har blitt en bred medievirksomhet som gjør seg gjeldende på flere plattformer – stadig med god, grundig og viktig journalistikk, sa juryleder Kjersti Løken Stavrum da hun overleverte prisen.

I sin begrunnelse trekker juryen blant annet frem at Sykepleien har utviklet en egen publikasjon om forskning innen sitt område, og at de har en egen redaktør for dette.

Juryen mener også at Sykepleien har levert kvalitet redaksjonelt, på presentasjon, innovasjon og utvikling, og vært viktig for sin egen målgruppe, samtidig som de kan vise til gode markedsresultater.

Inntertiere for politiskyting og primtall

Fagpressen delte også ut «Inntertieren» for første gang i år, for god og treffsikker journalistikk i nisjene. Også her fikk forskning.no hederlig omtale.

Eivind Torgersen ble dratt frem for sin artikkel om primtall, hvor han avslører at avstanden mellom veldig, veldig store primtall både krymper og vokser på samme tid. Arnfinn Christensen fikk også hederlig omtale for sine illustrasjoner i samme sak. 

Men selve vinneren av prisen ble Ole Martin Mortvedt i Politiforum for «Skuddene på Hadeland». Juryen kaller Politiforum-artikkelen for en glimrende reportasje som på en elegant måte griper inn i en av fjorårets største diskusjoner, nemlig om politiet skulle bevæpnes eller ikke. 

Kari Oliv Vedvik i Utdanning fikk Fagpressens journalistpris for «Jakten på X-klassen». Forsideprisen gikk til Agenda 3:16 for «Den vanskelige tilgivelsen», Thomas Haugersveen i Politiforum fikk fotoprisen for «Beredskapstroppen – veien mot Delta». 

Fagpressens utviklingspris ble tildelt Ole Petter Pedersen i Kommunal Rapport for sitt arbeid med å automatisere kommunebarometeret, noe fagjuryen kalte robotjournalistikk i særklasse. Medier24 har omtalt prosjektet tidligere. Prisen for Årets selger gikk til Heidi Bjørkedal i Politiforum.

Powered by Labrador CMS