Annonse

Strategisk samarbeid Stavanger-Tromsø

Universitets- og forskningsmiljøene i Tromsø og Stavanger har til hensikt å styrke det kunnskapsmessige grunnlaget for å realisere intensjonene i regjeringens nordområdesatsing.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Derfor undertegnet Universitetet i Stavanger (UiS), International Research Institute of Stavanger AS (IRIS), Universitetet i Tromsø (UiT) og NORUT-konsernet i dag en intensjonsavtale om et langsiktig og gjensidig forpliktende samarbeid.

"Fra høyre Tora Aasland, fylkesmann/nestleder i IRIS-styret, adm. direktør Terje Vareberg, leder i IRIS-styret, Roald Bergsaker, fylkesordfører, og fra UiS: prorektor Inge Særheim, Anne Selnes, strategi- og kommunikasjonsdirektør, prodekan Tore Wiig og seniorrådgiver Odd Folke Topland."

Signeringen fant sted i Tromsø og ble overført til Stavanger på video med representanter fra samarbeidspartene, fylkesmannen i Stavanger, fylkesordførerne og Tromsøs ordfører til stede.

- Dette er en avtale som vil ha betydning for forskning og utdanning i begge regioner. Stavanger og Tromsø er to komplementære miljøer med gjensidig potensial, sa rektor ved UiT, Jarle Aarbakke.

- Vi har bruk for UiS’ lange erfaring innenfor olje og gass teknologi, og dere kan dra veksler på vår kompetanse innenfor blant annet geologi og samfunnsfag, sa rektor ved UiT.

Det strategiske samarbeidet vil omfatte forskning, undervisning og nyskaping innen områder som er relevante for den fremtidige utvikling av petroleumsvirksomheten i nordområdene, inklusive Russland.

Det gjelder blant annet petroleumsvirksomhet, arktisk marint miljø, risiko og sikkerhet, næringsutvikling samt forvaltning, ledelse og samfunnsmessige konsekvenser.

- Dette er en avtale som har store perspektiver og sammen står vi mye sterkere. UiS vil være med på utviklingen i nord, og bidra til næringsutvikling og kompetansebygging i regionen, slo Ivar Langen, rektor ved UiS, fast.

To sterke fagmiljø

Tromsø-miljøet har bred forsknings- og utdanningskompetanse særlig innen marine og biomarine områder, ressurs- og miljøforvaltning, geovitenskap og rom/jord fysikk.

UiT/NORUT ønsker at samarbeidet skal gi større leveranse- og konkurransekraft og skaffe til veie den nye kompetanse og de nye nettverk de nye oppgavene krever. Samarbeidet skal også etablere et sterkest mulig utgangspunkt for økt samarbeid med Russland

Stavangermiljøet har sterk industriell erfaring, erfaring med samvirke mellom industri og forskning og sterke kompetansemiljøer innen petroleum, marint miljø, risiko, sikkerhet og næringsutvikling.

UiS/IRIS ønsker på sin side å være tilstede og bidra med kompetanse og erfaring fra sine faglige spissområder i utviklingen samt utvikle varige og allsidige allianser med de partnere som vil være de viktigste aktørene i nordområdene.

Sammen kan partene i et strategisk samarbeid dekke mange av de utfordringer som utviklingen av nordområdene representerer innen kunnskapsutvikling. Partene har et felles ønske om gjennom nyskaping og næringsutvikling å bidra til en bærekraftig utvikling av nordområdene.

Viser vei

De offisielle representantene både fra Tromsø og Stavanger la vekt på at avtaleinngåelsen er en historisk begivenhet.

- Tromsø og Stavanger viser nå vei i akademia, ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt, sier Terje Vareberg, styreleder i IRIS. Han la vekt på at regionene har god erfaring fra samarbeid mellom offentlige myndigheter, næringsliv og akademia.

- Ved å gå sammen, danner vi landslag og har større muligheter både til å søke på programmer samt å være i forkant av utviklingen av nye programmer i forskningssammenheng, understreket direktør i NORUT, Wiktor Sørensen og rektor Jarle Aarbakke.

Fylkesordfører Roald Bergsaker så avtalen som en naturlig fortsettelse av samarbeidet som fylkeskommunen i Rogaland har med fylkeskommunene i nord.

Det er viktig å dele med hverandre. For å få, må du gi, mente han. Bergasaker lovet at entusiasmen nå er blitt like stor i sør som i nord for OL i Tromsø.

Fylkesmann Tora Aasland, nestleder i IRIS-styret, understreket at dette er et stort og bredt samarbeid i spennet mellom teknologi og samfunn. Hun har store forventninger til at UiS kan bidra med sin kompetanse innenfor risikostyring og samfunnssikkerhet i de sårbare nordområdene.

Konkrete samarbeid

Samarbeidet gir muligheter til å etablere felles masterutdanninger, felles forskningsselskap eller felles forskningsinstitutter og senter.

Intensjonen er at samarbeidet kan bidra til å realisere nasjonale behov for laboratorier, testanlegg og lignende, som i dag ikke er tilfredsstillende dekket og som har særlig relevans for den fremtidige petroleumsvirksomhet i arktiske områder.

Et fremtidig Arctic Petroleum Institute eller Arctic Subsea Laboratory kan være eksempel på slike etableringer. På den bakgrunn kan samarbeidet virke utløsende for nye anlegg eller aktiviteter utover det som allerede er etablert hos partnerne.

Powered by Labrador CMS