Nordmenn interessert i forskning

Nordmenn flest viser en bred interesse for forskningsstoff i mediene. Sammenlignet med andre stoffgrupper skårer forskning og teknologi høyt, viser foreløpige resultater fra Statistisk sentralbyrå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

77 prosent av de spurte oppgir at de er generelt interessert i forskning og teknologistoff (tallene for økonomi, sport og politikk er henholdsvis 57, 61 og 74 prosent).

Flertallet er verken godt eller dårlig informert. Meget få føler seg svært godt informert; 25 prosent sier at de er godt informert. 11 prosent oppgir at de er uinteresserte, mens vel 80 prosent er opptatt av forskningsbasert kunnskap.

Mest interessant og viktigst

Interessen for fagområde har vært relativt stabil i femårsperioden siden en tilsvarende undersøkelse i 1999. Flertallet er mest interessert i medisin og teknologi, men her er det klare kjønnsforskjeller: kvinner er mest opptatt av «myke» fag (medisin, miljø, humaniora), mens menn er mest opptatt av «harde» fag (teknologi, naturvitenskap).

Denne interesseforskjellen er forsterket i forhold til 1999. Et paradoks er at interessen for miljøfag er betydelig svekket i forhold til 1999, mens nettopp miljøfag vurderes som et svært viktig fagfelt for samfunnet etter medisin.

Internett tar over

Dagsaviser, tv og radio er fortsatt de viktigste informasjonskildene om forskning for folk flest, selv om betydningen av disse kildene for forskningstoff er svekket siden 1999 til fordel for Internett.

Intervjuundersøkelse er utført av Statistisk sentralbyrå på oppdrag av Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU) og finansiert av Norges forskningsråd.

Powered by Labrador CMS