Nytt kraftsenter innen forskning

Rogalandsforskning og Universitetet i Stavanger opprettet mandag et felles selskap for oppdragsforskning. IRIS skal utvikles til å bli et internasjonalt kraftsenter innen forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ordfører Leif Johan Sevland avslører den nye logoen til IRIS"

International Research Institute of Stavanger AS (IRIS) er eid 50 prosent av Rogalandsforskning (RF) og 50 prosent av Universitetet i Stavanger (UiS). Selskapsavtalen ble signert av direktør Per Ramvi, UiS, og adm. dir. Kjetil M. Stuland, RF - og styrelederne Lars Takla, RF, og rektor Ivar Langen, UiS. Selskapet skal være operativt fra 1. januar 2006.

IRIS AS er et felles selskap for oppdragsforskning og skal utvikles til å bli et internasjonalt kraftsenter innen forskning. Et allerede sterkt Forsknings - og Utviklings-miljø vil bli ytterligere styrket og gjennom IRIS få utnyttet den samlede kompetansen på en måte som vil få ringvirkninger og stor betydning for næringsutvikling og verdiskaping både i regionen og internasjonalt

200 ansatte

Det nye selskapet innebærer en overføring av all forsknings- og laboratorievirksomhet fra Stiftelsen Rogalandsforskning til IRIS. Det betyr at de ansatte i RF fra 1. januar 2006 blir ansatt i IRIS. Det nye selskapet vil få 200 ansatte. Det nye styret og ledelsen av IRIS vil komme på plass i løpet av høsten.

Virksomhetsområdene for IRIS AS blir i første rekke innen petroleum, marint miljø og samfunns- og næringsutvikling, mens andre kan komme til etter hvert.

For UiS betyr det nye selskapet at all oppdragsforskning i universitetet på relevante virksomhetsområder overføres til IRIS, mens statsfinansierte forskningsaktiviteter fortsatt skjer på universitetet.

UiS vil gi IRIS tilgang til et bredt faglig og kompetent fagmiljø som vil inngå i IRIS’ prosjektportefølje. Innen forskningsområder relatert til oppstrømsvirksomheten for olje og gass vil IRIS bli det største frittstående forskningsinstituttet i Europa.

Stor dag

- Dette er en stor dag for forskningen i vår region, sier rektor Ivar Langen, UiS, og adm.dir. Kjetil M. Stuland, RF. IRIS vil gi UiS en unik mulighet til å bli et av de største uavhengige forskningsmiljø innen petroleum ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt.

- IRIS gir oss muligheten til å utvikle en felles forskningsprofil som gjør oss mer synlig internasjonalt, sier rektor Ivar Langen, UiS. Vi får større bærekraftige forskningsmiljøer med felles forskningsprofil. Robuste forskningsmiljøer vil også ha vesentlig betydning for universitetets forskerutdanning.

Miljøer

- Tendensen i dag er at forskningsmidler i større grad gis til miljøer og ikke enkeltpersoner. Det er også et krav at universitetene og høgskolene skal ha en større andel eksternt finansiert forskning og da kan vi lett bli konkurrenter. Nå kan vi i en markedssammenheng fremstå tydeligere nasjonalt og internasjonalt.

"Undetegning av IRIS-avtalen. Fra venstre, adm.dir. Kjetil M. Stuland, RF, universitetetsdirektør Per Ramvi, UiS, rektor Ivar Langen, UiS, styreformann Lars Takla, RF."

- Det nye selskapet er strategisk viktig for den videre utviklingen av Universitetet i Stavanger, sier Ivar Langen. Det vil bidra til at vi raskt kan etablere oss som en viktig forskningsaktør. Vi får en solid plattform for å utvikle et godt samspill mellom grunnforskning og anvendt forskning, og mellom universitetet og nærings- og samfunnsliv på forskningsområdet.

Langsiktig

- IRIS sikrer langsiktig kompetanse- og kunnskapsutvikling, sier adm.dir. Kjetil M. Stuland, RF. Gjennom IRIS kan vi videreutvikle et slagkraftig miljø med stor bredde og høy kompetanse. Det gir synlighet og mulighet til å utvikle nye fagområder. Vi kan også tiltrekke oss de beste av både norske og internasjonale fagfolk. .

- IRIS betyr at vi vil få muligheter til å få prosjekter og store langsiktige kontrakter som vi ellers ikke ville fått, sier Kjetil M.Stuland som spesielt har forventninger på petroleumssiden på grunn av nærheten til industrien.

Styreleder i RF og medlem i hovedstyret for Norges forskningsråd, Lars Takla, overbrakte hilsener fra Norges forskningsråd, som ser positivt på nyetableringen. Takla understreket at det er første gang i universitets- og forskningssammenheng at en nyetablering av denne karakter har skjedd.

Ordfører Leif Johan Sevland understreket i sin tale at forskningsmiljøet ville bli mer synlig og mer slagkraftig gjennom IRIS. Ordføreren avsluttet høytideligheten med å avduke en plakett som avsløret den nye logoen til IRIS.

Powered by Labrador CMS