Bermudatrianglet, sjøområdet mellom Bermuda, Puerto Rico og Florida, befinner seg i et område rikt på såkalte gasshydrater. Når gasshydrater blir frigjort av seismisk aktivitet eller andre årsaker, brytes det ned, bobler opp i havvannet, og ødelegger oppdriften. Å kunne forutsi hvordan gasshydrater på havbunnen oppfører seg er derfor viktig for å øke sikkerheten til havs.
Norgesforskningsråd
Pia KristineLangjobbet tidligere som kommunikasjonsrådgiver i Norges forskningsråd
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Gasshydrater er kjemiske forbindelser mellom gassmolekyler og vann. Hydratene av metan, etan, propan og butan er aktuelle i forbindelse med utvinningen av naturgass.
I vanlig is er krystallstrukturen regelmessig og tett. I de beslektede strukturene for gasshydrater finnes det hulrom som fylles av gassmolekyler. Forholdet mellom vann og gass ligger fra om lag 6:1 og oppover.
I motsetning til vanlig is som smelter ved 0 °C, og ved lavere temperatur ved høyere trykk, er gasshydratene stabile over 0 °C, såfremt trykket er tilstrekkelig høyt. Denne egenskapen ved gasshydrater kan skape visse problemer i olje- og gassutvinning. Under høyt trykk kan isdannelse skje i borehull og rør selv ved temperaturer godt over nullpunktet.
Gasshydrater kan dannes i områder med lav temperatur, høyt trykk og en gasskilde. Havet må være dypere enn 300-500 meter for at gasshydratene skal kunne dannes, men de eksisterer ikke på virkelige store havdyp, fordi for mye jordvarme gjør at hydratene bryter ned til vann og gass.
Effekt på det globale klima
Gasshydratene kan også spille en stor rolle for det globale klimaet fordi de inneholder store mengder av den kraftige klimagassen metan. Drivhuseffekten kan forsterkes ved at gasshydrater dekomponerer og frigjør metan som vandrer opp i atmosfæren.
Også undersjøiske skred antas å kunne bli utløst ved at gasshydrater i sedimentene går i oppløsning og faller sammen. Kunnskap om slike skred er svært viktig for stabilitetsforholdene i forbindelse med olje- og gassutvinning på den såkalte kontinentalsokkelskråningen utenfor Norge.
Viktig for oljeindustrien
Hydratene kan også skape vanskeligheter for oljeselskapene ved å tette igjen transportrør for gass. Dette kan føre til drastisk reduksjon i strømning og kan i tillegg ha store sikkerhetsmessige konsekvenser.
Gasshydratene har ikke bare negative konsekvenser. De kan også skjule store nye energiressurser.
Norske forskere er sentrale i et internasjonalt samarbeid om utforsking av såkalte undersjøiske gasshydrater (Ocean Drilling Program). Ved hjelp av forskningsskipet “Joides Resolution” kan de gjennomføre boringer på over 8 000 meters dyp.