– Når næringslivet må kutte i investeringer til forskning og utvikling, må myndighetene øke sine bevilgninger, sier forsker Åge Mariussen ved NIFU STEP. Han mener det er viktig at forskningsaktiviteten holdes oppe i nedgangstider.
Norgesforskningsråd
Andreas B.Johansen, Norges forskningsrådrådgiver
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Finanskrisen gjør at næringslivet må stramme inn der det er mulig. Dette gjør at satsingen på forskning og utvikling reduseres.
Regjeringen har som mål at to tredeler av forskningsinnsatsen i Norge skal komme fra det private næringslivet innen 2010. For at målet skal nås, må innsatsen økes.
Forsker ved NIFU STEP, Åge Mariussen mener myndighetene derfor må trå til når næringslivet kutter i forskningsinvesteringene:
– Forskning er ikke mindre viktig i krisetider, snarere tvert imot. I dagens situasjon, der arbeidsløsheten vil øke og oljeinntektene vil gå ned, er det behov for å øke den totale forskningsinnsatsen for å etablere nye arbeidsplasser og få i gang nye eksportnæringer.
– Dette betyr at staten må spille en mer sentral rolle i innovasjonssystemet og gjøre mer enn å kompensere for bortfallet av private forskningsmidler, sier forskeren.
Forskning og kommersiell suksess
Norsk industri er i stor grad råvarebasert. Det gjør at vår forskningsinnsats naturlig nok er størst innenfor områder med tilknytning til våre naturressurser.
Mariussen mener det er avgjørende at vi evner å skape innovasjon i naturressurser vi ikke utnytter godt i dag:
– Energisektoren er et godt eksempel. Oljeprisen svinger og vil nok være ustabil en god stund fremover. Satsing på alternative energikilder er derfor riktig og viktig.
Derfor må grunnforskningen prioriteres, også i nedgangstider. Og det er gjerne her det skorter mest på forskningsmidler fra næringslivet i nedgangstider.
– Solenergiselskapet REC er et godt eksempel på hvordan god grunnforskning danner fundamentet for kommersiell suksess.
– En lang og jevnt konjunkturoppgang var nødvendig for at REC skulle lykkes, men teknologien som brukes, kommer fra langvarig grunnforskning, sier Mariussen.
Grunnforskning som mottiltak
Grunnforskning kan derfor brukes som et motkonjunkturtiltak. Mariussen mener det er nødvendig at myndighetene etablerer innsatsområder Norge bør satse på i sin forskning:
– Fordi det er vanskelig å spå hvor etterspørselen kommer etter at krisen har lagt seg, er det viktig at myndighetene tenker langsiktig, og ikke glemmer grunnforskningen i krisetider.