Nordmenn gjør det generelt meget bra i maratonløp. Her fra Oslo maraton i 2015. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)

Norske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn

Norske kvinner fullfører et maraton nesten 13 minutter foran amerikanske menn. Samtidig er det kun fire nasjoner som løper raskere enn norske mosjonister.

Det viser en studie som har tatt for seg 107,9 millioner løpsresultater fra ulike distanser i mer enn 70 000 mosjonsløp fra 1986 til 2019. Totalt har 1325 539 norske løpere blitt analysert.

Et av funnene er at norske kvinner gjør det klart bedre enn både amerikanske og britiske menn i maratonløp. Mens kvinnelige norske mosjonister i snitt fullfører et maraton på tiden 4.18.48, bruker britene og amerikanerne henholdsvis 4.23.27 og 4.31.07.

– Jeg tror primærårsaken er motivasjonen og at Norge har bedre løpere. I USA kan det være at løping er mer en sosial ting og at man tenker «la oss løpe et maraton». I Norge er det mer konkurransen om hvor fort man kan løpe, sier Jens Jakob Andersen i RunRepeat til NTB.

Også menn fra India, Brasil, Sør-Korea, Japan, Malaysia, Nigeria og Thailand må se seg slått av norske kvinner.

I verdenstoppen

Ifølge den omfattende studien er norske mosjonister i verdenstoppen i maraton. Med en gjennomsnittstid på 4.01.00 for begge kjønn er det kun fire nasjoner som presterer bedre enn Norge.

– Norge er en generelt dyktig sportsnasjon. Vi har ingen forklaringer på hvorfor Norge er så gode til å løpe, men en ting vi har sett litt på, er klimaet. Optimal temperatur for å løpe i er ti til tolv grader, sier Andersen.

– Men jeg tror det er mer en kulturell ting. Norge har alltid vært gode i sport. I vinter-OL gjør Norge det bra på grunn av skisport, men også i sommer-OL er Norge gode.

Spanjoler er i snitt verdens dyktigste maratonløpere uavhengig av kjønn med en tid på 3.53.59. Deretter følger Sveits (3.55.12), Portugal (3.59.31) og Ukraina (3.59.53) på lista.

Norske menn fullfører et maraton med en gjennomsnittstid på 3.55.14.

Langt foran Sverige

Også i Skandinavia kan nordmenn slå seg på brystet av god resultater. I sammendraget havner Sverige over en halvtime bak norske mosjonister. Svenskene må ta til takke med en 33.-plass og en gjennomsnittstid på fire timer og 32 minutter. Det er dårligst i Norden.

Island er omtrent fire minutter bak Norge på en 9.-plass, mens danskene ender elleve minutter bak på 16.-plass. Finland innehar 32.-plassen like foran Sverige.

Studien er den største om løpsresultater noensinne. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), danske RunRepeat og professor Invanka Nikolova står bak arbeidet, som varte i åtte måneder.

Flere kvinner enn menn

For første gang i historien er det flere kvinner enn menn i misjonsløp. I 2018 var 50,24 prosent av deltakerne kvinner. I Norge er kvinneandelen 43,78 prosent.

Samtidig blir deltakerne stadig eldre. I 1986 var gjennomsnittsalderen 35,2 år, mens den lød på 39,3 år i 2018.

Det siste året har det vært en nedgang i antall deltakende nordmenn på tre prosent. Det er første gang Norge opplever nedgang i studieperioden. På verdensbasis har det vært en nedgang på 13 prosent siden toppåret 2016 da 9,1 millioner deltakere fullførte.

Belgia har hatt en voldsom økning i antall deltakere. De siste fem årene har tallet økt med 41 prosent.

Powered by Labrador CMS