PCen som personlig assistent

Internett gjør enorme mengder informasjon tilgjengelig ved hjelp av noen ganske få tastetrykk. Men får du den informasjonen du ønsker?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du benytter deg av Google eller andre sentraliserte søkemotorer på Internett i dag, får du hurtig svar på det meste.

Men svarene du får er ikke tilpasset deg som bruker, men er typisk de mest populære nettstedene for det gitte søket. Når din smak ikke passer overens med “alle andre”, kommer slike søketjenester til kort.

Maskiner i sosialt nettverk

I sitt doktorgradsarbeid The Socialized.Net har Norut-forskeren Njål Borch sett på datamaskiner som blir kjent med hverandre.

- Maskinene lærer å kjenne andre maskiners interesser. Hvor pleier de å befinne seg, og hvordan oppfører de seg? Maskinene kan med dette bygge seg et forenklet sosialt nettverk, og gruppere seg etter felles interesser og smak, forteller Borch.

- Dette muliggjør en ny type søketjeneste, der din egen datamaskin fungerer som en personlig assistent som leter etter informasjon som er spesialtilpasset deg. Maskinen kan også fortsette å se etter ny informasjon, og gi deg beskjed når den finner noe som interesserer deg, ifølge Borch.

Menneskelige trekk

Når to datamaskiner møtes, det være seg hjemme, på besøk eller på jobben, har de normalt sett ikke lært seg noe nytt. Ved å tilby både lokal og global kommunikasjon kan maskiner som deltar i The Socialized.Net bli kjent med lokalmiljøet sitt.

Borch gir et eksempel: - Ta med deg musikkspilleren på en jazzklubb for å la den bli kjent med andre musikkspillere som også er jazzinteresserte. De kan senere samarbeide over internett om å anbefale og oppdage ny musikk som kan falle i smak.

"Njål Borch"

Fristende? Kanskje kan sosiale datamaskiner tilby en helt ny brukeropplevelse, der du som bruker er hovedpersonen.

Teknologien finnes

Er dette framtida, eller finnes teknologien og løsningene i dag?

- Teknologien er klar for personlige datamaskiner, men den er ikke gjort tilgjengelig for folk flest. Mobiltelefoner og musikkspillere må nok vente på nettverksteknologi med lavere strømforbruk før disse også kan delta, avslutter Njål Borch.

Mer informasjon:

Les mer på Njål Borchs www.socialized.net

Powered by Labrador CMS