Annonse

Smarte beregninger kan gi bedre medisiner

Det koster omlag én milliard dollar å utvikle et nytt legemiddel. PrediChem AS i Trondheim vil kjøre datasimuleringer og beregninger for å få flere og bedre medisiner.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De enorme utviklingskostnadene i moderne farmasi skyldes blant annet at det stilles svært strenge krav til klinisk testing på pasienter før et nytt legemiddel blir godkjent for markedsføring.

Kostnadene kan blant annet føre til at publikum går glipp av en rekke potensielle legemidler, rett og slett fordi markedsavdelingene setter ned foten hvis det ikke er mulig å dekke inn utviklingskostnadene via salget.

Rimelig testprogram

PrediChem AS angriper dette problemet ved å erstatte mye av den kostbare testingen som i dag foregår i laboratorier, med et rimeligere testprogram som utføres i et virtuelt laboratorium med en kraftig datamaskin.

- Beregninger viser at ca 15 prosent av farmasibedriftenes utviklingskostnader ligger i oppdagelses- og utviklingsfasen, mens ca. 85 prosent av kostnadene ligger i den kliniske fasen, sier daglig leder og gründer Kay Steen i PrediChem AS.

- Hvis farmasibedriftene kan slippe å teste 100 eller kanskje 1 000 kjemiske substanser, og isteden teste de fem eller ti mest interessante substansene, kan det spares enorme summer.

Biokjemiske virkestoffer

- Legemidler er egentlig biokjemiske virkestoffer som fungerer ved å binde seg til en eller annen reseptor i en celle i kroppen vår, eller ved å påvirke en biokjemisk reaksjon.

- Nyere forskning har resultert i detaljert kunnskap om hvilke regler som styrer reaksjoner mellom molekyler, og i PrediChem kan vi kombinere disse kunnskapene med avanserte statistiske og kjemometriske beregninger. Dette setter oss i stand til å plukke ut et fåtall substanser fra et stort antall kandidater med egenskaper som gjør dem interessante for farmasøytisk testing, sier Steen.

- Vi kan også beregne hvordan de enkelte substansene kan modifiseres for å gi et bedre resultat.

Sikter internasjonalt

Kundene er ledende bedrifter innen materialteknologisk eller annen medisinsk forskning i inn- og utland. Fellesnevneren er at kundene skal kunne redusere sin egen ressursbruk ved å benytte PrediChems tjenester.

Bedriften hadde de første salgsinntektene i 2003, og er i 2004 i ferd med å ta steget inn i den kommersielle fasen med både Amersham ASA og Clavis Pharma AS på kundelisten.

- Vi regner med å drive i balanse i 2005, og om fem år skal vi være etablert mot det internasjonale markedet og selge tjenester over hele verden. Vi har lagt opp til å ha en organisk vekst ved å ansette én til to personer hvert år fremover, sier Steen.

Oppdagelses- og utviklingsfasen

- Våre tjenester retter seg først og fremst mot oppdagelses- og utviklingsfasen, som i dag utgjør ca 15 prosent av kostnadene ved å bringe frem et nytt legemiddel. De mulige innsparingene i denne fasen kan variere fra prosjekt til prosjekt, men det kan bli snakk om mer enn 50 prosent.

- Det betyr imidlertid også at kundene våre får redusert kostnadene i den kliniske fasen, rett og slett fordi de ikke trenger å teste like mange virkestoffer, sier Steen.

Få konkurrenter

Ifølge det amerikanske forskningstidsskriftet Science er det blitt et stort problem at markedsavdelingene stopper potensielle nye legemidler. Problemet er kanskje størst når det gjelder antibiotika, hvor for eksempel både Abbott Laboratories og Eli Lilly har lagt ned virksomhetene.

- Dette er bekymringsfullt fordi mikroorganismene vi bekjemper med antibiotika har en evne til å utvikle resistens, og derfor er det et kontinuerlig behov for utvikling av nye antibiotika, sier Steen.

FORNY-støtte

- FORNY-støtten kom veldig godt med i forbindelse med etableringen av bedriften og ble blant annet brukt til en viktig markedsundersøkelse som viste at vi på det tidspunktet bare hadde to-tre konkurrenter som forsøkte å løse det samme problemet på helt andre måter.

- For øvrig har de store farmasikonsernene ofte stor kompetanse på såkalt computational chemistry internt, men det er fortsatt ingen andre enn oss som har klart å integrere den «harde» beregningskjemien med de mykere statistiske metodene på en effektiv måte. Det fikk vi senest bekreftet på en internasjonal konferanse i Storbritannia våren 2004, sier Kay Steen.

Les mer…

Nettstedet til PrediChem AS

Powered by Labrador CMS