Investering i forskning gir arbeidsplasser

Bedrifter som investerer i forskning, utvikling og innovasjon forventer gjennomgående høyere omsetningsvekst og sysselsetningsvekst enn næringslivet for øvrig, viser en undersøkelse gjennomført for Norges forskningsråd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsen viser at FoU og innovasjon er viktig både for næringslivet og samfunnet. Bedriftene som investerer i forskning og utvikling bidrar sterkere til vekst og skaper nye arbeidsplasser.

60 prosent flere forventer omsetningsvekst over bransjesnitt og 35 prosent flere forventer sysselsettingsvekst. Undersøkelsen er gjennomført blant 2 000 norske bedrifter i juni i år.

- Norge står overfor en viktig innovasjonsutfordring, sier divisjonsdirektør Knut Haanæs.

- Industrien er under press, de siste analysene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 10 000 arbeidsplasser har gått tapt det siste året. Vi er nødt til å skape nye, kunnskapsintensive arbeidsplasser og denne undersøkelsen viser at bedrifter som investerer i FoU gjør nettopp det.

120 000 innovasjonsbedrifter

29 prosent av norske bedriftsledere mener deres bedrift investerer mer i forskning, utvikling og innovasjon enn bransjen for øvrig. Det betyr at 120 000 norske bedrifter oppfatter seg selv som mer innovative enn gjennomsnittet i sin bransje.

- Det finnes mange ambisiøse norske bedrifter, sier Haanæs.

- Men norsk næringsliv investerer fortsatt betydelig mindre enn i våre naboland. Det offentlige har en viktig rolle i å stimulere næringslivet til økt satsing, både lokalt og nasjonalt.

- SkatteFUNN-ordningen er et godt virkemiddel for å hjelpe bredden av norske bedrifter å styrke satsingen på forskning og utvikling.

Det er i Rogaland, Buskerud og Oslo høyest andel bedrifter investerer mer enn sine konkurrenter i forskning, utvikling og innovasjon.

Eksportbedrifter dobbelt så ambisiøse

Bedriftenes investeringer i forskning, utvikling og innovasjon øker med størrelsen på bedriftene. Det er blant industribedrifter og i tjenesteytende næringer at flest bedriftene investerer i innovasjon.

Undersøkelsen viser i tillegg at 43 prosent av eksportbedriftene investerer i innovasjon, i motsetning til ikke-eksporterende bedrifter hvor 24 prosent svarer det samme.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco for Norges forskningsråd blant et representativt utvalg på 2 000 bedrifter i juni 2004.

Powered by Labrador CMS