Fra 1. januar i år innførte myndighetene begrensninger i skattefradragsordningen for forskning i næringslivet - SkatteFUNN. Endringene kommer på et uheldig tidspunkt, mener Forskningsrådet.
Norgesforskningsråd
Anita ThorolvsenMunchFrilansjournalist
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
SkatteFUNN ble innført i 2002. Ordningen gir bedrifter inntil 1,6 millioner kroner i skattefradrag per år for investeringer i forsknings- og utviklingsprosjekter. Formålet er å fremskaffe ny kunnskap, informasjon eller erfaring som igjen kan føre til nye eller bedre produkter, tjenester eller produksjonsmåter.
SkatteFunn-ordningen er hjemlet i skatteloven og administreres av Norges forskningsråd i samarbeid med Innovasjon Norge.
Fra og med inntektsåret 2007 innførte Finansdepartementet en øvre timesats for personal- og indirekte kostnader på 500 kroner timen, og en grense på inntil 1850 timer som årlig kan godkjennes per person knyttet til prosjektet.
Finansdepartementet anslår at dette betyr en innsparing på 150 millioner kroner, eller ti prosent av provenytapet fra SkatteFUNN.
- Forskningsrådet har påpekt at endringen kommer på et uheldig tidspunkt, sier avdelingsdirektør for SkatteFUNN Ragnhild Rønneberg.
- Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomfører for tiden en omfattende evaluering av SkatteFUNN-ordningen. Det er betenkelig at denne endringen skjer nå, før de endelige resultatene fra denne evalueringen foreligger.
Samarbeider
Bakgrunnen for endringen er at Senter for statlig økonomistyring (SSØ) på oppdrag fra Finansdepartementet har gjennomført en evaluering av økonomistyringen og administreringen av SkatteFUNN.
SSØ fant svakheter i økonomistyringen. Det dreier seg blant annet om at sikkerhetsnettet for å hindre at det utbetales skattelette på feilaktig grunnlag, må bedres.
- Også dette systemet kan trimmes, og vi er allerede inne i en prosess for å tydeliggjøre ansvars- og myndighetsforholdet mellom de forskjellige aktørene.
- Per i dag har vi gode rutiner når det gjelder gjennomgang av søknader og oppfølging av prosjekter, og et tett samarbeid med Skatteetaten, sier Rønneberg.
- Det er ukomplisert at det er tre etater involvert i prosessen - faktisk kan det være en styrke for hele saksgangen.
"Ragnhild Rønneberg."
Trenger forutsigbarhet
Endringene kan komme til å gjøre det mindre lønnsomt å drive FoU i bedriftene, antyder Rønneberg.
Hun mener at 1850 som maksimalt antall timer per år for eget FoU-personell er uproblematisk, men at et slikt tak på lønn og sosiale kostnader vil gjøre det mindre attraktivt å sette folk med høy kompetanse på SkatteFUNN-prosjekter.
- Vi oppfatter at SkatteFUNN har vært en vellykket ordning, ikke minst i forhold til små og mellomstore bedrifter. Kvalifisert FoU-personell koster, og den nye timesatsen er ikke spesielt høy, sier hun.
- Det viktigste momentet er dog at næringslivet trenger forutsigbarhet for å tenke langsiktig.
SSB evaluerer
Annonse
På oppdrag fra Forskningsrådet utfører SSB en evaluering av SkatteFUNN. Evalueringen strekker seg fra 2004 til 2007. Det foreligger delrapporter på SSBs hjemmesider.
I tillegg foretar SkatteFUNN nå en Questback-analyse av ca. 1000 foretak for å kartlegge hvilken effekt endringene vil ha.