Åtte nye forskningssentra får statusen Senter for fremragende forskning (SFF). Åtte forskningsledere får 800 millioner kroner for å skape forskning i verdenstoppen.
Norgesforskningsråd
BritaSkulandseniorrådgiver
ThomasEvensenavdelingsdirektør forskningskommunikasjon, Norges forskningsråd
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Blant dem er professor Harald Stenmark ved senter for kreft- og biomedisin ved Institutt for kreftforskning, Rikshospitalet - Radiumhospitalet HF.
Han fikk tirsdag denne uken uventet besøk av kunnskapsminister Øystein Djupedal, som hadde med seg en “julegave” på 100 millioner kroner.
Seks sentre i Oslo
Den 19. desember offentliggjorde forskningsrådet hvilke åtte forskningsmiljøer som får status som såkalte Sentre for fremragende forskning (SFF), etter knallhard konkurranse mellom 26 søkere.
Det blir seks sentre i Oslo, mens Bergen og Tromsø får ett hver.
- Dette er et viktig tiltak for å styrke kvaliteten på norsk forskning - og for å heve Norge som kunnskapsnasjon, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet.
Elitesatsing
- Det har vært svært hard konkurranse om midlene som nå er tildelt. De 26 søkerne som var med i den avgjørende runden, holder et meget høyt nivå, sier Hallén. I alt var det 98 søkere.
SFF-ordningen er en bevisst satsing på Norges beste forskere for å gi dem mulighet til å bli synlige internasjonalt. Ordningen skal stimulere forskningsmiljøer til å etablere sentre som er viet langsiktig, grunnleggende forskning på høyt nivå.
Kriteriet for utvelgelsen av sentrene er vitenskapelig kvalitet på høyeste nivå internasjonalt.
Ordningen med Sentre for fremragende forskning startet opp i 2003 med 13 sentre. Disse sentrene mottar mellom 6 og 20 millioner kroner i årlig støtte, med en årlig budsjettramme på 155 millioner kroner.
235 millioner
Med de nye sentrene vil det bli brukt over 235 millioner kroner hvert år på sentrene.
Kort før kåringen av de nye sentrene, ble det lagt fram en rapport om hvordan de første 13 har oppfylt intensjonene. Evalueringen er overveiende svært positiv. Ni får karakteren “eksepsjonelt bra” av den internasjonale evalueringsgruppen.
- SFF-ordningen har absolutt innfridd forventningene, mener Arvid Hallén.
Komiteen oppsummerer gjennomgangen av de 13 SFF-ene med å fastslå at de har hatt en svært positiv virkning på forskningsmiljøene de er blitt opprettet i.
- Gledelig at vurderingen er positiv
Annonse
Sentrene for fremragende forskning har skapt samarbeid og vekselspill mellom ulike fagdispliner, på tvers av institutter og fakulteter.
- Det er svært gledelig at vurderingen er så positiv. Det bekrefter de rapporter og inntrykk vi har hatt så langt om at de utvalgte miljøene har blitt faglig svært attraktive grupper, mener Arvid Hallén.
- SFF-ene har bidratt til å forandre forskningslandskapet i Norge og gjort norsk forskning enda mer synlig for det internasjonale forskersamfunn. Sentrene har trukket til seg en lang rekke svært gode utenlandske forskere. Her er det skapt gode spiraler som vil kunne styrke norsk forskning generelt, fortsetter Hallén.
Her er de åtte nye sentrene som får status som SFF:
Economics, Institutions, and Social Forces. Confronting theory with Nordic Lessons Senterleder: Professor Karl-Ove Moene Forskningsutførende sted: Økonomisk institutt Vertsinstitusjon: Universitetet i Oslo
Centre for Geo-Biosphere Research: Deep Seafloor, Deep Biosphere & Roots of Life Senterleder: Professor Rolf Birger Pedersen Forskningsutførende sted: Institutt for geovitenskap Vertsinstitusjon: Universitetet i Bergen
Centre for the Study of Mind in Nature Senterleder: Professor Christel Fricke Forskningsutførende sted: Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk Vertsinstitusjon: Universitetet i Oslo
Center of Theoretical and Computational Chemistry Senterleder: Professor Kenneth Ruud Forskningsutførende sted: Institutt for kjemi Vertsinstitusjon: Universitetet i Tromsø
Centre of Excellence: Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis Senterleder: Professor Nils Chr. Stenseth Forskningsutførende sted: Biologisk institutt Vertsinstitusjon: Universitetet i Oslo
Centre for Cancer Biomedicine Senterleder: Professor Harald A. Stenmark Forskningsutførende sted: Institutt for kreftforskning, Rikshospitalet - Radiumhospitalet HF) Vertsinstitusjon: Universitetet i Oslo
Centre for Immune Regulation Senterleder: Professor Ludvig M. Sollid Forskningsutførende sted: Rikshospitalet - Radiumhospitalet HF Vertsinstitusjon: Universitetet i Oslo
Centre for Software components for biomedical flows Senterleder: Professor Hans Petter Langtangen Forskningsutførende sted og vertsinstitusjon: Simula Research Laboratory AS