Innovasjonssatsingen i Forskningsrådet vil fremstå i ny drakt fra i høst. Forskningsrådet blir en enklere og mer attraktivt partner for næringsliv som investerer i forskning og utvikling (FoU).
Norske næringslivsledere har gitt uttrykk for at det har vært for komplisert å finne frem til ordninger som kan utløse FoU-prosjekter. Med bakgrunn i dette har Forskningsrådet gått kritisk gjennom tjenestetilbudet med tanke på å gjøre brukergrensesnittet enklere og mer treffsikkert. Nå tas det noen konkrete grep for å få flere bedrifter til å søke forskningsfinansiering.
Bredere konkurransearenaer
I det nye tjenestetilbudet ønsker Forskningsrådet å balansere brede konkurransearenaer med nasjonale satsinger.
- Vi trenger både ordninger som mobiliserer bredt og tyngde innenfor nasjonale satsingsområder, sier innovasjonsdirektør Knut Haanæs i Forskningsrådet.
SkatteFUNN er den bredeste arenaen for realisering av bedrifters forsknings- og utviklingsprosjekter. SkatteFUNN gir 20% fradrag på utlignet skatt og er en rettighet for bedriftene - gitt at prosjektene møter ordningens kriterier.
I tillegg introduseres fra i høst “Brukerstyrt innovasjonssarena” som er en samling av flere tidligere innovasjonsprogrammer. Dette grepet skal gi en bredere konkurransearena for forskning og utvikling på bedriftenes premisser. Programmet skal støtte de beste innovasjonsprosjektene i norsk næringsliv som ikke fanges opp av programmer innenfor nasjonale satsingsområder.
Nasjonale satsingsområder finnes på sterke næringssektorer i Norge - Energi, Olje og gass, Havbruk og Maritim - og innenfor viktige generiske teknologier - nano/materialteknologi, IKT og bioteknologi/biomedisin. På disse områdene finnes det egne programmer som finansierer bedriftsprosjekter og mer grunnleggende forskning.
-Den nye strukturen setter fokus på å i enda sterkere grad understøtte bedriftenes behov, og skaper en helhetlig satsing for å øke innsats i norsk næringsliv sier Haanæs.
Bedre informasjon og veiledning
Haanæs forteller at det også er lagt mye arbeid ned i å presentere Forskningsrådets tjenester på en mer oversiktlig måte. - Vi har høye ambisjoner om å styrke vår kontakt med bedriftene og synliggjøre de mulighetene som ligger hos oss, sier han.
En bedre presentasjon innebærer blant annet en oversiktig webside som skal gjøre det lettere for brukerne å skaffe oversikt over muligheter. Parallelt skal den personlige veiledningen styrkes - både i form av veiledning gjennom møter, per telefon og e-post.