Kan styre PC-en med stemmen

En ny teknologi gjør det mulig å snakke til PC-en på norsk for å få den til å gjøre det du vil. Teknologien kan hjelpe personer med alt fra lammelser i armene til plager i nakken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Produktet som kalles Vomote, kom i salg i går, 15. oktober.

Det består av en liten boks som plugges inn i USB-kontakten i PC-en og som gjør det mulig å styre den med norske talekommandoer.

Det betyr blant annet at talekommandoer kan brukes til å starte og avslutte programmer, flytte musemarkøren, til å klikke, styre ulike programmer eller sende e-post. Sier du ”explorer”, åpner maskinen Internet Explorer.

Sier du ”kontroll alt delete” aktiveres de tre tastene samtidig, og sier du ”sett inn sidetall”, får du sidetall i et Word-dokument. Det går også an å stave i for eksempel et Word-dokument.

Bak nyvinningen står selskapet MediaLT, et norsk firma som har spesialisert seg på IT-produkter for funksjonshemmede, i samarbeid med det svenske selskapet Veridict.

Også forebyggende

– Vomote er til stor hjelp for personer som for eksempel har lammelser i hendene, musearm eller andre plager i armer og nakke. Det passer også for personer som ønsker å avlaste og forebygge ved å bruke stemmen i stedet for hendene, forklarer Magne Lunde, prosjektansvarlig og daglig leder i MediaLT.

Bakgrunnen for at bedriften satte i gang arbeidet med å utvikle et produkt for norsk talestyring av PC, var en kartlegging blant ulike grupper funksjonshemmede.

Forskerne har også hatt en grundig prosess sammen med brukerne for å finne fram til de viktigste funksjonene i en slik teknologi.

– Fri diktering er det som står øverst på ønskelista, men det er et svært krevende prosjekt, sier Lunde.

– Med kommandostyring har vi imidlertid kommet et godt stykke på vei. Teknologien vil være nyttig for personer som bare kan bruke tale, og for kombinasjonsbrukere som kan bruke armene litt, men hvor tale er et viktig supplement. I dag må disse brukerne slite med til dels ineffektive hjelpemidler, utdyper han.

Vanskelig på norsk

Det finnes lignende teknologiske løsninger for andre språk, de fleste av dem engelskspråklige.

Ifølge Lunde er det norske språket for lite til at de største aktørene var interessert i et samarbeid med MediaLT. Løsningen ble derfor selskapet Veridict som allerede hadde utviklet grunnteknologien.

For at PC-en skal kunne forstå norsk og dermed gjøre teknologien tilgjengelig for det norske markedet, har Veridict brukt språkdata etter Nordisk språkteknologi som underlag.

– Det har vært en krevende øvelse å kartlegge hva som eksisterer av programvare for talegjenkjenning. Vi har også brukt mye tid på å systematisere og videreforedle disse dataene. En spesiell utfordring for det norske språket sammenlignet med engelsk, er at det er mange flere sammensatte ord. I tillegg har vi både bokmål og nynorsk, og foreløpig forstår talemotoren bare bokmål, påpeker Lunde.

– Det har også vist seg å være utfordrende å finne fram til gode mikrofonløsninger for sterkt bevegelseshemmede. Vi har derfor startet et eget prosjekt for å forske videre på dette, forteller han.

Lenker:

Stemmestyring i multimodal dialog (SMUDI)

VERDIKT i Norges forskningsråd

Powered by Labrador CMS