På luftkvalitet.info kan du bestille SMS-varsel om luftkvaliteten i ulike byområder. Men disse varslene sendes bare ut i perioden mellom oktober til mai.
Hvorfor er det ikke mulig å få tilsendt varsel på luftkvalitet i sommermånedene?
Om vinteren dukker det jo opp meldinger om at lufta kan være helsefarlig. Kan ikke det samme skje om sommeren?
Mer eksos når motoren er kald
– Luftkvaliteten er faktisk jevnt over bedre om sommeren, og det har jo noe med at de forurensende utslippene endrer seg gjennom året, forklarer NILU-forsker Dag Tønnesen.
– Bilmotorer slipper for eksempel ut mer eksosgasser når motoren er kald. Så om sommeren kjører bilene kortere før motoren har god arbeidstemperatur og katalysatorsystemet fungerer optimalt. I tillegg er det jo ikke så mange som fyrer med ved i varmen.
Forurensningen fortynnes ikke
Men det er ikke bare velfungerende biler og mindre vedfyring som forklarer hvorfor lufta er mindre forurenset om sommeren.
– Men meteorologien har også mye å si, forteller Tønnesen.
– Om vinteren, og om natten, oppstår oftere det vi kaller stabil atmosfærisk sjiktning, at lufta ved bakken har lik temperatur eller er kaldere enn lufta over bakken.
– Denne tilstanden skapes når det er varmetap på grunn av utstråling, det vil si ikke noe sol og lite skyer. Om vinteren er også nettene lengre – og da øker risikoen for at disse stabile episodene blir mer langvarige.
Under slike værforhold, som ofte kalles inversjoner, «fortynnes» ikke de forurensende utslippene noe særlig av vind. Dermed kan forurensningen i lufta holde seg på et høyere nivå over lengre tid enn under andre meteorologiske forhold – men det ser vi altså lite av om sommeren.