Professor Nalini Nadkarni fra University of Utah intervjuer en innsatt om hvordan han opplever naturvideoene. (Foto: Benj Drummond)

Innsatte ble roligere med naturvideoer

Bare bilder av natur var nok til å redusere vold på avdelingen, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Det er noe med naturen.

Flere studier viser at tilgang til det grønne virker inn på både mental og fysisk helse, skrev The Guardian tidligere i år. For ikke å snakke om at folk som titter på småfugler er mindre stresset og deprimerte.

Men er det noe mennene på isolat i Oregon-fengslet Snake River Correctional Institute ikke har, så er det nettopp tilgang på natur. De lever i en verden av betong.

Det ville biologen Nalini Nadkarni og kollegaene hennes ved University of Utah gjøre noe med.

Siden mennene sitter i en høysikkerhetsavdeling, var det ikke mulig å ta dem med ut. Derfor bestemte Nadkarni seg for å heller ta med naturen inn. I form av nærmere 40 ulike videoer av alt fra skoger til ørkener.

Halvparten av mennene på avdelingen fikk se på slike videoer opptil fem ganger i uka, mens de trente.

Mindre vold

Og opplegget så ut til å ha en effekt på fangene, ifølge en pressemelding fra University of Utah.

I løpet av året forsøket varte, ble det registrert 26 prosent færre voldsepisoder blant mennene som fikk se naturfilmer, sammenlignet med de som ikke fikk det. Under intervjuer sa de innsatte at de følte seg roligere lenge etter de hadde sett videoene.

De ansatte var skeptiske i utgangspunktet, men opplevde også at fangene ble mindre aggressive.

Nå vil Nadkarni få flotte naturfilmer ut til innsatte i flere fengsler. Repertoaret skal også utvides med teleskopbilder fra verdensrommet. Forskerne tror i tillegg at slike videoer kan hjelpe andre som av en eller annen grunn ikke får tilgang på ekte natur.

Så får vel fremtidig forskning avgjøre om effekten av videoene virkelig er så god som denne studien antyder, og ikke minst om virkningen holder seg over tid.

Referanse:

N. Nadkarni, P. Hasbach, T. Thys, E. Gaines, and L. Schnacker, Impacts of nature imagery on people in severely nature-deprived environments, Frontiers in Ecology and the Environment, august 2017. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS