En notis fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress - les mer.

Hvis du vet, eller tror, at noen kan bli utsatt for vold eller overgrep, kan du ha en lovpålagt plikt til å forsøke å avverge at det skjer. (Illustrasjon: Artsiom Kuchynski / Shutterstock / NTB scanpix)

Du har en lovpålagt plikt til å hindre vold og overgrep dersom du får kjennskap til det

Visste du at du har en lovpålagt plikt til å hindre vold og overgrep dersom du får kjennskap til det? Det vil NKVTS nå gjøre flere oppmerksomme på.

– Vi har alle en plikt til å søke å forhindre at alvorlige straffbare handlinger skjer, både om vi er yrkesutøvere med taushetsplikt, og privatpersoner.

– Å varsle om alvorlige lovbrudd, kan forhindre handlinger som vil kunne gå ut over menneskers liv og helse, sier Gry Stordahl, prosjektleder for kampanjen plikt.no ved NKVTS. Kampanjen skal øke folks kunnskap om avvergingsplikten.

– Å finne ut når, og ved hvilke lovbrudd, du har avvergingsplikt etter straffeloven, kan være utfordrende. Derfor har vi opprettet en nettside som heter plikt.no, som er ment som en guide eller veiviser i situasjoner der du lurer på om du kan ha avvergingsplikt, forteller Stordahl.

På plikt.no ligger det informasjon om avvergingsplikten ved vold og overgrep. Det finnes også en animasjonsfilm som forklarer når du har avvergingsplikt.

Les mer om avvergingsplikten og plikt.no på hjemmesidene til NKVTS

Powered by Labrador CMS