Annonse

Karbonnanorør er 100 ganger sterkere enn stål

Amerikanske forsøk viser at materiale av typen karbonnanorør er mer enn 100 ganger sterkere enn stål; det er dobbelt så mye som forskerne hittil har antatt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være vanskelig å fatte at noe så smått kan være så sterkt.

Amerikanske forskere har gjennom mikroskopiske forsøk funnet ut at såkalte karbonnanorør (carbon nanotubes), med en diameter på bare omkring 1/50.000 av et menneskehår, er så sterke at de kan strekkes opp til 14 prosent av sin normale lengde uten å gå i stykker.

Langt sterkere enn kevlar og stål

I litt mer forståelige tall betyr det at nanomaterialet ser ut til å være så sterkt at det i forhold mellom styrke og vekt overgår kevlar, som blir brukt i blant annet skuddsikre vester, med 30 ganger, mens stål blir slått med hele 117 ganger.

– Det er dobbelt så mye som tidligere målt, og det betyr at vi har en ny grense for hvor sterke nanorørene kan være, skriver forskerne fra Southern University of California i en artikkel i tidsskriftet ACS Nano.

Kan brukes til romheis

Forskerne er blant de første som har målt styrken i et enkelt nanorør ved hjelp av kjemisk produserte nanorør og såkalt Raman-spektroskopi, som via en laser kan avsløre skader på svært små biter av et materiale.

Karbonnanorør er et sterkt materiale, som i dag blir brukt i blant annet sykler, tennisracketer og golfkøller. De er kjent for å kunne strekkes langt før de går i stykker, og de leder strøm godt.

Derfor blir det spekulert i om de i fremtiden kan brukes til en rekke større oppgaver, for eksempel til å lage romheiser som kan sende ting ut av jordens atmosfære.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse:

A New Lower Limit for the Ultimate Breaking Strain of Carbon Nanotubes; ACS Nano; DOI: 10.1021/nn100946q

 

Powered by Labrador CMS