Nå har forskerne endelig funnet ut hva de skal bruke nanorør til: En ekte spidermandrakt for folk som vil klatre på vegger og skyte silketråder. Prototypen kan være klar om rundt ti år.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den tradisjonelle spidermandrakta trenger ikke å forbli et filmtriks, i følge New Scientist. Nicola Pugno fra det Polytekniske Universitetet i Torino har nemlig undersøkt mulighetene for å lage ekte edderkopputstyr med nanoteknologi.
Konklusjonen er mildest talt inspirerende.
Pugno konkluderer med at nanorør kan gjøre oss vanlige puddinger i stand til å klatre på vegger og henge opp ned i taket, akkurat som Spiderman. Og ikke nok med det. Oddsen er at vi til og med kan skyte usynlige edderkopptråder fra hus til hus.
Gekkotriks
Tanken om å krype på veggene er egentlig ikke ny. Flere forskere har forsøkt å etterligne de fantastiske føttene til gekkoen.
De er nemlig dekket av millioner av ultratynne hår som fester seg til underlaget. Eller overlaget, om man vil. Hårenes evne til å sitte fast er så sterk at hele gekkoen kan henge i taket etter bare ei tå.
Og nå i de senere åra har forskerne klart å lage nanorør som har 200 ganger så stor festekraft som hårene til gekkoen. Problemet er bare å bruke rørene, står det i pressemeldinga fra New Scientist.
Børster fester
Lager du nanorørene for lange, blir de lealause og fester seg like gjerne til hverandre som til underlaget.
Bygger du derimot tykkere og stivere rør blir de mindre fleksible, slik at kontaktflata med veggen kan bli for liten til å holde taket. Det er her Pugnos forskning kommer inn.
Han mener hemmeligheten ligger i å lage en slags børster av stadig finere nanorør. De vil bli tilstrekkelig stive til ikke å klistre seg til hverandre, og fleksible nok til å gi godt grep, skriver New Scientist.
Og så var det edderkoppspinnet.
Usynlig nanokabel
Du trenger ikke være superhelt for å drømme om vevskytere - små duppeditter som kan kaste ut supersterke spinntråder. Bare tenk så praktisk å slenge seg rundt fra hus til hus, høyt over lørdagskaoset i sentrum!
Og selv dette tror altså Pugno kan være mulig.
Forskere har allerede klart å sette sammen flere meter lange tråder av karbonnanorør, og det burde ikke være umulig å lage lange kabler med millioner av rør ved siden av hverandre.
Endene av rørene kan ha de karakteristiske børstene som fester tauet til vegger og andre overflater, skriver New Scientist. Så gjenstår det bare å finne opp en slags utskytningsredskap som kan sende spinnet av gårde.
Annonse
Hele kabelen kan til og med bli usynlig. Hvert av nanorørene er mye tynnere enn lysets bølgelengde, og blir dermed usynlig, filosoferer Pugno.
Dersom alle rørene sendes ut igjennom knøttsmå hull i ei plate på en kvadratcentimeter - slik at rørene holder seg fem mikrometer fra hverandre - vil det være mulig å gjøre hele kabelen usynlig.
Det beste av alt er at superheltteknologien ikke ligger helt håpløst langt fram i tida.
- Den første prototypen på en spidermandrakt kan være klar om rundt ti år, sier Stefano Mezzasalma fra Universitetet i Trieste i Italia.
?
Hm. Håper den også kommer med smale ermer og litt romslig plass til ræva.
Referanse:
Nicola Pugnos artikkel om børster av nanorør skal publiserer i Journal of Physics: Condensed Matter.