En bitte liten revolusjon for diabetikere

Teknologi utviklet av Lifecare AS kan hjelpe millioner av diabetikere verden over, samtidig som det bidrar til norsk industribygging.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved hjelp av ny og banebrytende mikro- og nanoteknologi er den lille gründerbedriften i ferd med å revolusjonere behandlingen av diabetes. Det vil kunne gi dem som er rammet av sykdommen, et betydelig enklere og tryggere liv.

Diabetikere sjekker flere ganger daglig blodet sitt ved å stikke et lite hull i fingeren og ta ut en bloddråpe som plasseres i en måler. Utstyret som trengs for å foreta målingene, må de alltid bære med seg.

I 2006 søkte Lifecare om BIA-støtte til å utvikle en måler som kan implanteres i kroppen, og som kontinuerlig overvåker blodsukkernivået.

Den ferdig utviklede måleren vil være veldig liten. Allikevel vil den romme sensor, membran, radiosender og strømforsyningsenhet. Den vil få plass på en sprøytespiss, og vil kunne implanteres uten bruk av kirurgi.

Helt ny kunnskap

- I dette prosjektet har vi ikke basert oss på gammel kunnskap, men funnet på noe helt nytt basert på osmotisk trykk, forteller en entusiastisk forsker og prosjektleder Erik Johannessen. Våren 2008 venter han seg vesentlige resultater i prosjektet.

"Erik Johannessen viser fram blodsukkermåleren, som etter planen vil være på i salg fra 2010."

- Det vanskeligste er å lage membranen, sier han og forklarer:

- Membranen er barrieren mellom sensoren og kroppen. Den må være porøs, og det å lage porer på molekylnivå er en stor utfordring. Men vi håper og tror at vi får det til i løpet av våren.

Aksepert av kroppen?

En annen stor utfordring er hvordan man skal få menneskekroppen til å akseptere sensoren og ikke avstøte den eller kapsle den inn.

Som samarbeidspartnere har Lifecare noen av verdens fremste forskningsmiljøer. CSEM i Sveits og Universitetet i Glasgow bistår i arbeidet med membranen.

Annen ekspertise hentes inn fra blant andre Finlands ledende teknologiske forskningsinstitutt VTT Electronics, 3M i USA og MicroTEC i Tyskland.

Målet er å få en prototype på markedet i 2010.

Stort potensial

Diabetes er et voksende problem i store deler av verden, og samfunnets kostnader ved behandling av sykdommen stiger.

Diabetes er den syvende mest vanlige dødsårsaken i USA, og er en hyppigere dødsårsak blant kvinner enn brystkreft, ifølge tall fra International journal of fertility and menopausal studies. Forbedrede behandlingsmetoder for denne sykdommen vil derfor ha et stort samfunnsøkonomisk potensial.

Fra et bedriftsøkonomisk synspunkt er ikke potensialet mindre.

 

- Vårt produkt vil konkurrere direkte med eksisterende blodsukkermålere. En andel på 2,5 prosent av det globale markedet vil gi en årlig omsetning på over 1,5 milliarder norske kroner, anslår Johannessen.

Powered by Labrador CMS