Stoffer i blodet lager kløe

Kinesiske forskere har oppdaget stoffer i blodet som ser ut til å ha sammenheng med kløen som følger med eksem. På lang sikt kan dette gi nye muligheter til å lage kløestillende medisiner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett av de største problemene med eksem er en kløe så inntrens og infernalsk at du må slippe alt du har i hendene og klore for livet. Nå er imidlertid forskerne på sporet av mekanismene bak ubehagelighetene.

Tidligere i år fant amerikanske forskere et gen som ser ut til å styre kløesignalene til hjernen. Nå melder BBC at et kinesisk team har oppdaget en sammenheng mellom kløe og visse stoffer i blodet.

Dette kan være gode nyheter for millioner av mennesker som er plaget av eksem. I følge BBC sliter et av ti barn, og en god del voksne, med slike utslett.

Mer kunnskap om kløens opphav og virkemåte kan gi forskerne nye ideer til medisiner som kan motvirke kløe - et av de mest irriterende og plagsomme symptomene ved eksem.

Kløemåler

Forskerteamet fra Chinese University of Hong Kong hanket inn 24 barn med en gjennomsnittsalder på 11 år for å studere sammenhengen mellom kløe og stoffer i blodet.

For å få et best mulig mål for hvor mye hvert enkelt barn klødde, festet forskerne måleinstrumenter rundt håndleddene til barna før leggetid.

Instrumentene målte bevegelser i håndleddene i løpet av natta, slik at forskerne kunne registrere hvor mye podene klødde seg i søvne. Dette er et godt mål på kløenivået, mener teamet.

Samtidig fulgte de også med på mengden av stoffene brain-derived neurotrophic factor (BDNF) og substance P i blodet til ungene.

Resultatene viste at nivåene økte i takt med kløingen.

- Så vidt vi vet er dette den første rapporten som viser at BDNF og substance P er forbundet med sykdomsaktivitet, livskvalitet og nivået av kløe, sier Kam-lun Ellis Hon, en av forskerne på teamet, til BBC.

Nå håper nok mange at ny innsikt i kløens mysterier også skal føre oss mot bedre medisiner mot vederstyggelighetene.

Referanse:

Forskningen ble publisert i British Journal of Dermatology.

Lenke:

BBC: Blood chemicals link to eczema

Powered by Labrador CMS