Saken er produsert og finansiert av Norut - Les mer

Festivalstemning foran PC-en

Dessverre er du ikke på Elektronikafestivalen Insomnia i Tromsø denne helgen. Bra for deg at konsertene streames live på nettet.
23.10 2010 05:00


 

Musikk, installasjoner, lysdesign, eksperimenter, kjente og ukjente navn, folk og stemning. Festival er festival, helst skal man være fysisk til stede.

Men for deg som er et annet sted i verden: Far North Living Lab streamer konsertene fra Insomnia til deg og PC-en din.

- På studenthuset Driv er fiber tilgjengelig. Konserter fra scenen på Driv blir streamet live så sant artistene tillater det. Kvaliteten på det som sendes skal kunne vises på fullskjerm, forteller seniorforsker Ellen Brox ved Norut Tromsø.

Følg konsertene fra hjemmekinoen: Far North Living Lab/Insomnia 2010

Teknologi for deling

Konsertene fra Insomnia streames i sanntid ved hjelp av fildelingsteknologien P2P (peer-to-peer).


 

P2P innebærer fildeling, og brukes til ulovlig fildeling på nettet. Men teknologien kan selvfølgelig også brukes til helt lovlig fildeling.

I stedet for at alle skal laste ned samme fil samtidig fra en server, så hjelper folk - eller rettere sagt datamaskinene deres - hverandre med å laste ned og videresende filer og biter av filer. Når mange skal ha samme fil samtidig, er dette veldig effektivt.

- Ved å bruke P2P-teknologi vil alle som ser konserten hjemme hjelpe hverandre, noe som begrenser kostnadene betydelig og lar oss sende i høy kvalitet. Vi ser betydelig potensiale i å gjøre denne typen arrangement tilgjengelig, og håper at mange kan kose seg med en rekke knallbra konserter de neste dagene, sier forsker Njål T. Borch ved Norut Tromsø.

Høres ut som gøy på jobben. Hvor er forskningen midt oppi dette?

Norut Tromsø deltar i EU-prosjektet P2P Next sammen med BBC, European Broadcasting Union, Pioneer og en rekke forskningsinstitusjoner. Målet for prosjektet er å utvikle neste generasjons internett-TV.

Forskerne eksperimenterer med deling av ulike typer innhold: film, konserter, TV-programmer, musikk, spill og applikasjoner. Teknologi, forretningsmodeller og utfordringer knyttet til rettigheter inngår i prosjektet.

Far North Living Lab

Far North Living Lab er et av Noruts bidrag til P2P Next. Laben brukes til eksperiment innen både kunstneriske uttrykk, distribusjon og forretningsmodeller. I laben møtes artister og kunstnere, distributører og sluttbrukere og utvikler nye former for samarbeid og uttrykk.

Laben tilbyr infrastruktur, scener, teknologi og kompetanse, og gir nordnorske kunstnere, artister og kreative næringsdrivende mulighet til å eksperimentere både lokalt og internasjonalt.

Det hele foregår i et nettverk i tett samarbeid med forskere, både for å utvikle ny teknologi og for å strukturere kunnskapen som kommer ut av eksperimenteringen.

Far North Living Lab har samarbeidet med Insomnia tidligere. I fjor ble en konsert overført vha P2P-teknolgi til Beijing – og resten av verden. Laben har også streamet fra Nordisk Ungdoms Film Festival, og fra en stumfilmkonsert i Tromsø direkte til kulturfestivalen NOTCH i Beijing.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse