Dokumentarfilmen Kampf um Norwegen fra 1940 gir det tyske perspektivet på invasjonen av Norge. Medieforsker Jostein Saakvitne mener at kampen om Norge først og fremst blir framstilt som en kamp mellom tyskere og engelskmenn.
Høgskolen i Bergen
KristinSolheimkommunikasjonssjef
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dokumentarfilmen fra 1940 var ukjent for norske forskere fram til Jostein Saakvitne ved Høgskolen i Bergen tilfeldigvis fant filmen på en nettauksjon. Filmen har senere blitt vist på kino og kommet på dvd.
Man visste at den kjente dokumentarregissøren Martin Rikli fikk i oppdrag å lage en film om det tyske felttoget i Norge, men etter 1941 forsvant den og etter 60 år regnet man filmen som tapt for alltid.
Da Saakvitne tilfeldig kom over filmen, var derfor gleden stor blant filmhistorikerne og andre.
- I filmen er det med både kjente filmopptak og en rekke nye scener som antakelig ikke har vært offentliggjort tidligere, sier Saakvitne.
En kamp mot engelskmennene
De tyske makthaverne laget flere filmer for det vanlige tyske publikum for å dokumentere de seiersrike felttogene i 1940.
I forhold til filmen Kampf um Norwegen hadde tyskerne behov for på en overbevisende måte å forklare for publikum hvorfor det var nødvendig å invadere to små og fredelige land i nord som ikke tilhørte Tysklands fiender.
- Hvordan fremstilles den norske fienden?
- Nordmenn er ikke fiende i det hele tatt, sier Saakvitne.
- Dette dreier seg om en kamp mot engelskmennene, som vil invadere Norge og bruke landet som krigsskueplass. De norske soldatene vet ikke bedre enn at de setter seg imot tyskerne som kommer som venner, fortsetter han.
Naturen tøff motstander
En større del av filmen er viet kampene i Narvik, og i filmen blir det framstilt hvordan de underlegne tyske styrkene heroisk står imot overlegne allierte krefter og så vinner krigens hittil største slag.
- Nordmennene blir ikke framstilt som noen sterk motstander til de tyske styrkene. Tyskerne har en større motstander i den barske norske naturen og det tøffe klimaet, forteller Saakvitne.
- Gjennom meterhøy snø og over svære juv, kjemper de tyske styrkene seg stadig framover, og med fleksible løsninger på alle motstandernes hindringer klarer de å nå sine mål.
Ikke propaganda
Kampf um Norwegen er i kategorien krigsdokumentarfilm, og ikke en ren propagandafilm.
Annonse
- Stereotyper som den heroiske tyske soldat er gjennomgangstema i filmen, men det er ikke snakk om noe demoniserende fiendebilde, slik som det er vanlig i propagandafilmer, forteller Saakvitne.
Norske og engelske soldater som blir tatt til fange, smiler og ler sammen med tyske soldater, og det er tydeligvis et godt forhold mellom motstanderne.
- Filmen ønsker ikke å føre til noe negativt bilde av verken nordmenn eller engelskmenn, men understreker at tyske soldater er verdens beste og nærmest uovervinnelige.
En unik film
- Tilfører filmen noe nytt om invasjonen av Norge?
- Nei, det gjør den for så vidt ikke. Men den er et interessant vitne om hvordan tyskerne ønsket å framstille invasjonen, og den gir en god pedagogisk framstilling av selve felttoget.
- Det unike med filmen er først og fremst det nye bildematerialet, og ikke minst det faktum at vi har fått tilgang til en komplett film vi trodde var gått tapt for alltid, sier Saakvitne.
I tillegg til å være komplett, var filmen også i svært god stand. Saakvitne, som norsk eier av filmkopien, sa seg villig til at filmen kunne bli tilgjengelig for et vanlig publikum.
Norsk Filminstitutt har digitalisert filmen, og har nå utgitt den på DVD med norske og engelske undertekster.
Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bergen - Les mer