Øye for detaljer

Verdens minste autofokuslinse for mobil er norsk. Apple og Nokia står på lista over interessenter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

De fleste mobiltelefoner i dag har innebygd kamera. Men kameraene har ikke autofokus slik et vanlig fotoapparat har.

På grunn av liten åpning får man brukbar dybdeskarphet, men mangelen på lys gjør det spesielt vanskelig å ta bilder innendørs, og bildene blir gjerne uskarpe.

For seks år siden startet en gruppe Sintef-forskere på MiNaLab i Oslo med å skissere ideer rundt nye, energigjerrige løsninger som kunne gi små optiske systemer autofokus.

Resultatet ble en optisk brødblings i flere etasjer.

Dag Wang og kollegene hans på Sintef har skapt en autofokuslinse som etterligner menneskeøyet. (Foto: Geir Mogen)

Som menneskeøyet

Et viktig krav for forskerne ble at linsa skulle kunne stille inn skarpt. Dette reguleres vanligvis gjennom å flytte på linsene, men siden det krever energi, ville den optimale løsningen være å klare å endre på krumningen på selve linsen i stedet – på samme vis som øyet vårt gjør.

Det forskerne trengte, var derfor noe som kunne etterligne en myk og foranderlig linse, og et materiale som kunne etterape musklene som styrer linsen i øyet.

– Tanken om å skape en autofokuslinse ved hjelp av prinsippene fra naturen fikk ideene til å myldre den gang, forteller forsker Dag Wang.

– Resultatet ble en skisse på en optisk ”sandwich” som besto av syltynne glassplater, et polymer, et gelémateriale og en metallegering med bevegelige egenskaper i miniformat.

Materialet forskerne trengte, ble utviklet på bestilling. Forskerne måtte klare å få en ring av materialet til å trekke seg sammen og utvide seg nesten uten energibruk – og samtidig konstruere en gelébasert linse i midten, for å lykkes.

Prototype

Etter et drøyt år med intens utviklingsarbeid fungerte prototypen. Og i 2006 signerte forskerne en prosjektkontrakt med det norske firmaet PoLight i Horten.

Det lille firmaet hadde lenge jobbet med optiske systemer og så mulighetene for å bringe teknologien inn i mobilmarkedet.

Tidligere i år demonstrerte bedriften den nye kameralinsen ferdig integrert i et mobilkamera, for spesielt interesserte på verdens største mobilmesse, Mobil World Congress i Barcelona.

– Vi fikk stor oppmerksomhet på grunn av bildekvaliteten linsen gir. Nå er vi i dialog med flere av de store mobilaktørene og underleverandørene, og jeg håper vi lander en kontrakt i løpet av året, sier daglig leder i PoLight, Jon Ulvensøen.

Powered by Labrador CMS