Lager app du kan sette sammen selv

Vil du helst utforske en ny by ved å gå etter barneaktiviteter eller brune puber? Norske forskere utvikler verktøy som gjør at du selv kan utvide en byguideapp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lag en byguideapp som fungerer slik du ønsker. (Foto: Shutterstock)

Om prosjektet:

Det fireårige prosjektet «UbiCompForAll – Ubiquitous service composition for all users» har støtte fra Forskningsrådet program VERDIKT og avsluttes neste år. Prosjektet er et samarbeid mellom forskere ved SINTEF IKT, NTNU Institutt for Telematikk, NTNU Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap og industriaktørene Gintel, Tellu og Trådløse Trondheim.
 

Vi omgir oss med stadig flere ting og tjenester som vi kan kommunisere trådløst med via smarttelefoner. Men ikke alle har kompetanse til å utnytte mulighetene som finnes.  

For å gjøre noe med det utvikler norske forskere et redigeringsprogram som lar folk selv enkelt utforme sine egne apper til mobiltelefonen.

– Du kan for eksempel utforme byguideappen slik at du kan avtale lunsj med venner, få den til å finne en god restaurant i nærheten av der dere befinner dere, bestille bord på en restaurant og sende tekstmelding om bestillingen til de andre, sier seniorforsker Jacqueline Floch ved Sintef IKT.

– Andre alternativer er å få appen til å hente busstider like før du besøker neste sted på ruten din, og til å gi deg en påminnelse eller skrive beskjed på Twitter hver gang du kommer til et nytt sted på ruten.

Lager byggeklosser

Floch leder et stort IKT-prosjekt som støttes av Forskningsrådets program VERDIKT.  

Det er en utfordrende oppgave å lage et redigeringsprogram som skal kunne brukes av folk flest. Forskerne har valgt å løse utfordringen ved å lage enkle byggeklosser som vi selv kan koble sammen.

– En byggekloss kan representere en enkel tjeneste, for eksempel «få busstiden», «send SMS», «vis rute på skjerm i bilen» eller en hendelse, det vil si noe om skjer, for eksempel «når jeg kommer til Nidarosdomen», forklarer Floch. 

– Du som bruker kan velge hvilke byggeklosser du vil ha med i din app. Dersom du har satt sammen en app du er fornøyd med, kan du dele den med andre som kan ha glede av den.

En byguideapp er kun et eksempel forskerne bruker for å utforske hvordan de kan lage et slikt redigeringsprogram med byggeklosser for sluttbrukerne.

Bruker kjente begreper

Denne typen redigeringsprogram kan også brukes for apper for fritidsaktiviteter, deltakelse i sosiale nettverk, e-læring og transport, for å nevne noen. 

Forskjellige bruksområder stiller ulike krav til hvilke byggeklosser man trenger i redigeringsprogrammet.

– Vi jobber med flere bruksområder slik at vi kan forstå hva som er forskjellene og likhetene mellom de ulike bruksområdene og finne ut hvilke byggeklosser som kan gjenbrukes, sier Floch.

– Det er viktig at redigeringsprogrammet bruker begreper som er kjent for brukeren. Innenfor telefoni, er for eksempel anrop, melding og kontaktperson viktige begrep. Innenfor turisme, er sted, kart og transportmiddel viktige begrep.

Til venstre EasyComposer. Prototype på sluttbrukers verktøy for å sette sammen egne apper for teletjenester på smarttelefonen. Til høyre EasyDroid. Android-plattformen til å bruke teletjenestene. Den utnytter eksisterende løsninger som Google kalender og kart. (Illustrasjon: UbiCompForAll-prosjektet)

Tester prototyper

Forskerne lager også et dataverktøy som programvareutviklere skal bruke for å lage byggeklosser innenfor et spesifikt bruksområde. Forskerne har testet prototyper på dataverktøy og redigeringsprogram som de har utviklet for utviklere og sluttbrukere.

– Dataverktøyet UbiCompPro skal brukes av programvareutviklere med kunnskap innenfor et spesifikt bruksområde, for å lage byggeklosser. Redigeringsprogrammet UbiComposer skal brukes av sluttbrukere for å sette sammen disse byggeklossene, forteller Floch.

Forskerne har tilpasset UbiComposer til hvert av de bruksområdene de jobber med i prosjektet; mobile tjenester, turisme og objektsporing.

Jacqueline Floch. (Foto: Sintef)

– Det som er spesielt i vårt arbeid er denne tilnærmingen med å skille mellom et felles dataverktøy for utviklere som er eksperter på sitt bruksområde og et redigeringsprogram for brukere tilpasset de forskjellige bruksområdene, sier Floch.

Floch forteller at utforming av brukergrensesnittet for redigeringsprogrammet UbiComposer er veldig viktig og har vært mer krevende enn antatt.

Forhåndsvise appen?

I tillegg til å utvikle dataverktøy for utviklere og redigeringsprogram for sluttbrukere, må forskerne tenke på hvordan appen som brukeren har satt sammen, virker.

– Det er viktig at redigeringsprogrammet er laget slik at det er lett å unngå å gjøre feil. Elementære ting er å sjekke om parameterne som sluttbrukere gir, er av riktig type, sier Floch. 

– Appen brukes imidlertid i en annen kontekst enn det brukerne er i når de setter den sammen. Vi har derfor nå begynt å se på muligheten for at brukerne kan forhåndsvise hvordan appen vil virke, avslutter Floch.

Lenke:

Forskningsrådets program Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT (VERDIKT)

Powered by Labrador CMS