Saken er produsert og finansiert av Norges geologiske undersøkelse - Les mer

Pollfjellet krevde 14 liv

Sommeren 1810 krevde Pollfjellet i Lyngen 14 liv. Et nesten to kilometer bredt belte med steinmasser løsnet flere hundre meter oppe i fjellsida og raste i sjøen.
28.8 2007 05:00

De tre flodbølgene som oppsto etter skredet tok med seg flere garder, 14 mennesker, en rekke båter og mange husdyr på Furuflaten ved utløpet av Lyngsdalen.

Pollfjellet ligger bare noen få kilometer sørover fra det ustabile Nordnesfjellet på motsatt side av fjorden.

Gamle skred

Nå tråler forskningsfartøyet Seimsa store deler av Lyngenfjorden på leting etter gamle skredmasser på fjordbunnen.

- Kartlegging av gamle skred kan si noe om hvor ofte det har gått skred i et fjordområde, og dermed også om sannsynligheten for nye skred, opplyser forsker Oddvar Longva ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Så langt viser undersøkelsene i Lyngen at det har gått svært få store fjellskred ned i fjorden etter siste istid. Likevel er det kartlagt flere skred og steinsprang på land. Slike skred har tatt folk og hus både på Rapet i Nordkjosbotn, i Røyrvika i Kvæfjord og på Steinfjord i Berg.


“Forsker Oddvar Longva (t.v.) og ingeniør John Anders Dahl ved NGU saumfarer Lyngenfjorden på jakt etter gamle skredmasser.” 

Utløst av jordskjelv

- Samtidig ser vi at det har gått mange skred i og rundt Lyngen for mer enn 9000 år siden. Ismassene som smeltet og trakk seg tilbake mot slutten av siste istid, skapte så mye stress og spenninger i fjellet at det trolig har trigget jordskjelv i området. Vi tror at disse jordskjelvene har utløst de gamle skredene, opplyser Longva.

Men hva var det egentlig som skjedde i den siste store hendelsen, for bare 200 år siden? I boka Skredulykker i Norgeforteller forfatteren Astor Furseth historien:

- Hadde jegere eller gjetere lagt merke til en sprekk oppe i det 1213 meter høye Pollfjellet på nordsida av grenda? Det er sannsynlig, også at de hadde erfart en økt frekvens av små steinskred i de bratte skråningene ned mot fjorden. Det er grunn til å tro at fjellet var urolig denne våren i 1810. Men vi vet ikke om folk tolket disse tegnene, skriver Furseth.


“Kartet viser hvor Furuflaten og Pollfjellet ligger, sørover på motsatt side av fjorden for det nå ustabile Nordnesfjellet.” 

Tre flodbølger

Da steinmassene styrtet i fjorden den 30. juni oppsto det tre flodbølger. Mange hus, husdyr, båter og mye dyrket jord gikk med i bølgene. 10 voksne og fire barn mistet livet. Bare to av de omkomne ble senere funnet.

Tsunamiene ga skader langt fra skredstedet. De forplantet seg hele 20 kilometer utover til Kvitberg og like langt innover til botnen av Storfjorden, der bølgene fortsatt var mellom halvannen og to meter høye.

Astor Furseth viser til at fjellskredet har hatt en uvanlig dimensjon og antyder at det trolig var et av de største fjellskredene i Norge etter istida.

Mange overlevde likevel skredet, trolig ved å løpe unna vannmassene. Det fortelles også at det ble sett en liten komse (en slags vugge til å bære på ryggen) flytende ute på fjorden etter skredet. Her lå den sprell levende og tre uker gamle Joseph og smilte da han ble funnet. Foreldrene Elen og Jakob skal ha vært to av de omkomne.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse