I fjor smeltet mer av isen ved Nordpolen enn det noensinne har blitt registrert før. Etter årets varme forsommer er det mulig at enda mer av isen forsvinner.
Sommersola skinner og gir lange dager, også i Polhavet. Data fra satellitter viser hvordan havisen rundt Nordpolen reagerer på dette.
- I hele vinter var arealet av is på den nordlige halvkule noe større enn på samme tid i fjor, sier forskningssjef Terje Wahl ved Norsk Romsenter.
Men i løpet av de siste ukene har smeltingen akselerert kraftig.
Data fra det amerikanske National Snow and Ice Data Center (NSIDC) viser at isdekket nå er omtrent like stort i utbredelse som det var mellom mai og juni i fjor. Det er langt under normalen.
Mindre og tynnere is?
2007 var et rekordår, med ekstremt lite is i sjøen på sensommeren og tidlig høst.
- Flere forskere har meldt at tykkelsen på isen i Polhavet i vinter var mindre enn tidligere, og mange mener derfor at det kan bli en ny smelterekord i år, sier Wahl.
Svaret på det vil vi få først i september. Da er smeltesesongen ved Nordpolen over og isen vil begynne å legge seg igjen.
Åpent vann på nye steder
Naturlige variasjoner gjør at hver smeltesesong er forskjellig.
I år har det første åpne vannet dukket opp på fire ulike steder. Det er øst i Beaufort-havet nord for Canada, ved Thule nordvest på Grønland, i Beringstredet mellom Alaska og Sibir, og ved Frans Josef Land i Barentshavet.
I fjor var det mest åpent hav ved nordkysten av Sibir. Det gjenstår altså å se hvor “angrepet mot Nordpolen” vil komme fra i år.
Globalt isareal fortsatt stabilt
- Selv om det i nord er betydelig mindre is enn normalt, er arealet av is globalt omtrent på gjennomsnittet for årstiden, sier Wahl.
I Sørishavet utenfor Antarktis har det nemlig vært mye mer sjøis enn vanlig.
Der er det for øyeblikket rundt en million kvadratkilometer mer is enn det pleier å være i månedsskiftet mellom mai og juni.
Annonse
Det er først og fremst værsatellitter i polare baner, som for eksempel MetOp, som brukes for å lage globale iskart.
I 2009 skytes den europeiske satellitten CryoSat-2 opp. CryoSat-2 skal blant annet måle arealet og tykkelsen av isen i polare strøk.