Annonse

Ny ventil for renere vann og olje

En nyutviklet ventil vil gi renere vann, renere olje og mindre miljøforurensning. Dette kan bli viktig for oljeindustrien, som stadig må forholde seg til strengere miljøkrav.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet for utviklingen av ventilen har vært å finne bedre og mer miljøvennlige metoder for rensing av produsert vann.

Det vil si vann som produseres i forbindelse med oljeproduksjon. Produsert vann inneholder blant annet olje, og må derfor renses før det slippes i havet.

Trygve Husveg lanserte ideen om å utvikle en såkalt syklonventil.

Bakgrunnen for forskningen er at dagens ventiler har en uheldig bivirkning. De blander olje og vann mer sammen, noe som gjør at det blir mer olje i vannet som slippes i havet.

Samtidig som dette er miljøforurensende, er oljen som skal eksporteres heller ikke så ren som mange skulle ønske.

- Syklonisk strøm

I ekstreme tilfeller hender det at produksjonsbrønner må stenges på grunn av ventilenes uheldige sammenblanding av olje og vann.

Nå håper Husveg at hans sykloniske ventil kan være et bedre alternativ for oljeindustrien.

- Ventilen er basert på en syklonisk strøm. Strømninger settes i spinn eller rotasjon. På den måten dannes et sterkt sentrifugalfelt. I dette feltet vil oljen tvinges mot senter av syklonkammeret mens vann vil tvinges mot veggen, som i en sentrifuge.

- Det er de samme kreftene som kjennetegner en tyfon, og vi har derfor valgt å kalle ventilen vår for Typhoon Valve, forteller Husveg.

- Det er to hovedfordeler ved denne måten å regulere strømning på. For det første har den sykloniske ventilen mindre turbulens, en fordel som reduserer sammenblandingen av olje og vann.

- I tillegg vil olje og vann separeres i syklonen, på grunn av sentrifugalkraften, i motsetning til i vanlige ventiler, som blander olje og vann mer sammen, forklarer han.

Strenge utslippskrav

- Utslippskravene for produsert vann har blitt strengere de siste årene. Denne ventilteknikken kan bidra til at oljeselskapene innfrir kravene og kan nå nasjonale målsettinger om reduksjon av oljerelaterte utslipp i havet, sier Husveg.

Han har drevet omfattende testing i forbindelse med prosjektet, både på Universitetet i Stavanger og ikke minst i hans eget selvbygde laboratorium på gården sin på Varhaug.

Nå er en fullskala prototype under bygging hos det nederlandske selskapet Mokveld, en internasjonal ventilprodusent som er gått inn med to millioner kroner i prosjektet.

Prototypen skal testes under realistiske forhold på StatoilHydros forskningssenter på Herøya. Hvis resultatene her er positive, vil det bli en pilotinstallasjon på plattform i løpet av 2009.

Doktorgrad

Husvegs teknologi er del av et Joint Industry Project som går over to år med selskapene ConocoPhillips, Shell Technology Norway og StatoilHydro som partnere.

Prosjektet har også fått støtte på 3,5 millioner kroner fra Norges forskningsråd og Petromaks-programmet. Totalbudsjettet er på 12 millioner kroner.

Ventilen er resultat av et langvarig og møysommelig doktorgradsarbeid. Dette har Total E&P Norge AS finansiert med mer enn fire millioner kroner.

Som et resultat av arbeidet med doktorgraden og den nye ventilen, har Husveg også opprettet selskapet TyphoniX.

Powered by Labrador CMS