Norge er verdens største produsent av silisiumskiver for solceller. Nå har vi også fått en av verdens største glassfasader med integrerte solceller. Den finnes på operaen i Oslo og er 450 kvadratmeter stor.
Effekten på solcellene i operabygget er 35 kilowatt ved en innstråling på 1000 watt per kvadratmeter og en temperatur på 25 °C, hvilket er betingelser som ikke kan oppnås i virkeligheten.
All energi som produseres skal leveres direkte ut på strømnettet. Celletypen som benyttes er en såkalt ASE single crystalline black med lys grå screenprint på baksiden av hver solcelle.
Panelene, som er produsert av Saint Gobain Solar, har de fysiske målene 3,4 ganger 1,8 meter og er angivelig verdens største. Den nederste delen (2,8 meter) av foajeens glassfelt har ikke solceller. På nordsiden har deler av fasaden fått silketrykk i samme farge som solcellene. Dette for å begrense diffus solinnstråling.
Henrik Wergeland får ha oss unnskyldt for omskrivningen av hans berømte diktstrofe, men vi tror han ville vært stolt over det som skjer med landets viktigste kulturhus.
Den nye operaen i Bjørvika har nemlig fått glassfasader på til sammen 450 kvadratmeter på sørsiden og utenfor foajeen. I disse er det bygd inn 300 kvadratmeter med solceller, som skal levere 20 618 kilowattimer (kWh) energi i året. Det tilsvarer omtrent årsbehovet til en vanlig norsk enebolig.
- Norge er en betydelig energinasjon som har brukt nesten alle sine forsknings- og utviklingsmidler på energi knyttet til olje, gass og elektrisitet. Det er absurd at myndighetene i en så rik nasjon ikke har sett seg råd til å satse mer på fremtidsrettet solstrøm.
- Med solcelleprosjektet på operaen ønsker vi å demonstrere at slik teknologi finnes. Nå venter vi oss en økt innsats innen dette feltet, sier Ida H. Bryn fra rådgiverselskapet Erichsen & Horgen A/S.
Visualiserer norsk spissteknologi
Operaen er med i EU-prosjektet ECO-culture, som går ut på å spare energi gjennom bedre styring av lys, ventilasjon og varme og ved å gjøre detaljert energioppfølging.
Disse tiltakene bidrar til stor energisparing, men er lite synlige. Vi ønsket å ha med en synlig og fremtidsrettet teknologi, og legger derfor mer vekt på teknologi og integrert løsning enn på energi - det er andre måter vi kan spare mer energi på i dette bygget enn med solceller.
- Vårt mål er å synliggjøre en teknologi som er utviklet i Norge i ny tid, og som vi fortsatt er i tet på når det gjelder forskning og utvikling gjennom bedrifter som REC og NorSun, forklarer Bryn.
Snart startklar
I løpet av høsten skal solcellene settes i drift. Kostnadsrammen for prosjektet er 2,8 millioner kroner. Gjennom ECO-culture har det fått økonomisk støtte fra EU.
- Dette blir Norges største solcelleanlegg, og prosjektet hadde antagelig ikke kommet i gang uten EU-støtten, hevder Harald Rikheim, rådgiver i Forskningsrådets RENERGI-program. Han tror det har stor betydning at solcellene er brukt i en flaggskipbygning som en integrert del i en spesiell arkitektur.
- Vi har stor tror på solenergiteknologien. Den utvikler seg i voldsom fart, og kan sannsynligvis løse våre fremtidige energibehov på en bærekraftig måte, konstaterer Ida Bryn.
Prosjektpartnere:
Statsbygg Snøhetta RREH (Består av disse firmaene: Ingeniør Per Rasmussen; Reinertsen Engineering med NGI som underkonsulent; og Erichsen & Horgen A/S.) SGS (Scandinavian Glass System) Saint Gobain EU