Annonse
Vinteren 2024 har vært spesielt kald, og flere kulderekorder er slått. Dette påvirker mange med smertelidelser som leddgikt og revmatisme. Nå foreslår amerikanske forskere noe som kan hjelpe.

Amerikanske forskere mener de som «kjenner det på gikta» trenger en ny værmelding

En egen smertebasert værmelding kan gjøre livene enklere for folk med kroniske smerter, mener amerikanske forskere. Norsk forsker mener det er unødvendig.

Publisert

Når det er under 20 kuldegrader flere steder i landet, er det mange som kjenner det på kroppen.

Noen får stive fingre, andre får vondt i nakke og rygg. Noen kjenner det dundre i hodet når lavtrykket overtar og gir rått og fuktig vær.

Forskere har lenge sett at det er en sammenheng mellom kroniske smerter og hva slags vær det er ute, særlig blant dem som lever med kroniske smerter.

Nå foreslår amerikanske forskere ved University of Georgia at en egen værmelding som melder smerterelatert vær kan hjelpe de som sliter. En såkalt smertebasert værmelding.

En værbasert smerteprognose

Forskerne spurte 4.600 folk med kroniske smertelidelser om de kunne tenke seg en slik værmelding, og om de ville brukt den.

De ønsket også å se om en slik melding ville påvirke dem. Ville den gjør det enklere for dem å leve med smertene, for eksempel?

Det finnes jo egne pollenvarsler som skal gi allergikere muligheten til å holde seg innendørs.

Hypotesen var at værmeldingen ville det gjøre mulig for folk å tilpasse dagene sine ut fra ut fra sannsynligheten for at været kunne gi dem smerter.

–  Vi finner stadig tydeligere forhold mellom vær og smerte, så det blir mer og mer aktuelt med værbaserte smerteprognoser, sier Christopher Elcik, en av forskerne bak den nye studien, i en pressemelding.

Over 30 prosent i Norge

De som var med i den amerikanske undersøkelsen, hadde blant annet migrene, leddgikt og revmatisme.

Dette er vanlige smertelidelser, også i Norge.

Audun Stubhaug er professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og smerteoverlege ved Oslo universitetssykehus. Han forteller at det er mange i Norge som sliter med kroniske smerte.

– Omtrent 30 prosent av den voksne befolkningen sier de har smerter som varer lenger enn tre måneder, sier han til forskning.no.

De vanligste smertene er nakke- og ryggsmerter og migrene. Men det finnes også andre lidelser som gir kroniske smerter, for eksempel revmatisme, leddgikt, fibromyalgi, Sjøgrens syndrom og kronisk utmattelsessyndrom (ME).

Mange blir påvirket av været

Stubhaug har selv hatt pasienter med kroniske smerter som forteller at smertene varierer med været.

Han har også forsket på smerter og vær der han brukte den store Tromsø-undersøkelsen med over 30.000 mennesker som er med. Han ser en klar sammenheng.

– Det er spesielt pasienter med revmatisme og artrose som forteller at de får plager ved lavtrykk. Og mange smertepasienter sliter med den norske vinteren, sier Stubhaug.

I den amerikanske studien forteller også smertepasientene om sammenhengen.

Nesten 90 prosent av de som hadde migrene, svarte at været påvirket hvor mye smerte de hadde.

Av de som hadde andre kroniske smerter, som for eksempel leddgikt og revmatisme, svarte hele 94 prosent at det påvirket smerten deres.

Hvordan forebygger man smerter?

Det er altså liten tvil om at smertepasienter blir påvirket av været. Men hvordan kan en smertebasert værmelding egentlig hjelpe?

Den nye værmeldingen skal melde sannsynligheten for at været kan påvirke eller utløse smerte.

Det gjelder for eksempel lufttrykk. Som Stubhaug nevnte, blir flere av pasientene hans påvirket av lufttrykk, spesielt lavtrykk.

Forskerne mener en slik melding vil gjøre at folk kan forberede seg, ta forebyggende medisiner, tilpasser aktivitetene de planlegger eller legge inn ekstra hvile.

Over halvparten av de som var med i undersøkelsen svarte at de sannsynligvis ville gjøre dette, hvis risikoen var høy for smertefremkallende vær.

En kald dag i Oslo

Noen rapporterte at de allerede bruker nettbaserte verktøy som værmeldingstjenesten AccuWeathers leddgikt- og migreneprognose. Den forutsier lav til høy risiko for ulike atmosfæriske forhold, som for eksempel lufttrykk.

På en kald og tørr dag i januar i Oslo står det for eksempel at det er ekstremt sannsynlig at du vil merke smerter dersom du har leddgikt. Sannsynligheten for å bli plaget med migrene og astma, er derimot lav. Den vurderer også sannsynligheten for å bli forkjølet eller få influensa.

Se det symptombaserte værmeldingen hos AccuWeather her.

Unødvendig

Det var mange av smertepasientene i den amerikanske studien som ønsket seg en slik værbasert smertevarsel.

Likevel mener Audun Stubhaug er mer skeptisk.

– Smertepasienter kan ha glede av gode værvarsler, men et eget smertevarsel, er unødvendig, sier han.

Referanse: 

Christopher J. Elcik m.fl: Perceptions of weather-based pain forecasts and their effect on daily activities. International Journal of Biometeorology. Januar 2024.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS