Ricin er kjent for å være vanskelig å oppdage i menneskekroppen. En ny studie fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) gir mer innsikt i hvordan vi kan påvise ricinforgiftning.
I 2011 fikk FFI en forespørsel fra et sykehus som hadde mottatt en pasient de trodde hadde forgiftet seg selv med det dødelige stoffet ricin.
Under behandlingen tok legene blod- og urinprøver av pasienten ved ulike tidspunkter.
Kunne påvise giften
Pasienten døde cirka 42 timer etter at han hadde tatt giften. Sykehuset sendte den avdøde pasientens prøver til identifikasjonslaboratoriet ved FFI.
Ved å måle avdødes blod og urin, kunne forskerne slå fast at det virkelig var ricinforgiftning. Det er første gang dette er gjort i Norge.
– Vi etablerte en analysemetode for å påvise en såkalt biomarkør, kalt ricinin. Denne biomarkøren følger med når giften ricin utvinnes fra kastorbønner, forteller Bent Tore Røen, en av FFI-forskerne som utførte målingene.
Dødelige bønner
Ricin utvinnes fra bønnene til oljeplanten kristpalme, og er et naturlig protein.
Et halvt milligram av stoffet er nok til å ta livet av et voksent menneske dersom giften blir inhalert eller injisert. Ricin er altså en av verdens mest dødelige gifter.
Ved flere anledninger har ricin blitt sendt i posten for å skade mottakeren av brevene. Dette skjedde senest 17. april i år, da ricin ble påvist i et brev adressert til USAs president Barack Obama.
Unikt prøvemateriale
Målingene forteller hvordan biomarkøren fordeler seg i kroppen, og i hvor lang tid det er mulig å påvise ricinforgiftning etter at den har funnet sted.
– Arbeidet er unikt i verden. Vi fikk prøver som var tatt ved ulike tidspunkt etter forgiftningen, og kunne derfor måle konsentrasjonen av ricinin i blod og urin over tid.
– En slik studie er ikke publisert tidligere, sier Røen.