Annonse

Silikonpupper tar vare på miljøgifter

Brukte silikonbryst kan avsløre hvor forurensede kroppene våre er.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Hver dag blir vi eksponert for mange forskjellige persistente miljøgifter. Giftene bygger seg opp i kroppen og kan forstyrre fosterutvikling, svekke muskel- og nervefunksjoner og i verste fall ta liv.

For at vi skal kunne vite mer om hvordan vi påvirkes av miljøgifter må vi ha gode metoder for å måle dem.

Forskere fra Norsk Institutt for Vannforskning (Niva) har oppdaget at brukte brystimplantater kan brukes til å måle miljøgifter som ikke brytes ned i menneskekroppen. Forskerne fikk tillatelse fra 22 kvinnelige pasienter ved Colosseumklinikken i Oslo til å analysere deres brukte silikonimplantater.

- Vi oppdaget at vi får pålitelige data om den totale mengden persistente miljøgifter i en kropp ved å analysere silikonet fra de brukte implantatene, sier Ian Allan, en av forskerne bak studien.

Allan mener brukte silikonimplantater kan utfylle andre prøvematerialer som brystmelk og blod i jakten på persistente miljøgifter i menneskekropper.

Fra søpla til laboratoriet

Ian Allan. (Foto: Max Lotternes)

Moderne brystimplantater består av et mykt skall, som inneholder en seig silikongelé. Implantatene har en typisk levetid på 10-15 år, før de må byttes.

- I dag kastes alle brukte implantater rett i søpla. Vi vil fange dem opp før det skjer, og ta vare på og studere dem i laboratoriet, sier Allan.

Forskere har brukt silikon som prøvetakingsmateriale i mange år. Tynne remser med silikon plasseres i alt fra vann til sedimenter og luft, og silikonet absorberer spor av miljøgifter over tid.

- Nylig implanterte forskerne våre ørret med silikon, og brukte det som verktøy til å måle PCB og andre kjemikalier i levende fisk i sitt naturlige miljø, sier Nivas innovasjonsdirektør, James Berg.

Det var dette som førte til ideen om å forske på brukte silikonbryster.

- I en innovasjonskontekst er dette tenking langt utenfor boksen, og analyse av brukte implantater kan vise seg å ha stor verdi, sier Berg.

I startfasen

Forskning gjenstår for å stadfeste og forbedre metoden som brukes i analysen av de brukte implantatene. Slik det er i dag går tusenvis av brukte implantater til spille hvert år.

Nå kan forskerne i stedet lære mer om hvordan persistente miljøgifter påvirker oss mennesker.

- Dette er et utrolig viktig steg, hvis skal klare å kjempe mot faren som miljøgiftene utgjør for oss alle, konkluderer forsker Ian Allan.

Referanse:

Allan m.fl: Should silicone prostheses be considered for specimen banking? A pilot study into their use for human biomonitoring, Environment International, 2013 Sep;59, doi: 10.1016/j.envint.2013.06.021.

Powered by Labrador CMS