Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi ikke skal dømme etter utseendet, heter det. Men kanskje viser utseendet mye mer enn vi aner.
Når gutter kommer i puberteten, økes produksjonen av kjønnshormonet testosteron. Det endrer kroppens utseende og får blant annet kjeven til å bli større og øyenbrynsbuen til å bli mer fremskutt.
Testosteron øker også bredden på ansiktet relativt til lengden. Ansiktsbredde betyr avstanden mellom hvert kinnbein. Ansiktslengde måles fra øyenbrynene til overleppen.
Tidligere undersøkelser har vist at menn har en større ansiktsbredde i forhold til ansiktslengde enn kvinner. Denne ulikheten er uavhengig av forskjellen mellom kvinner og menns kroppsstørrelse.
Relativ ansiktsbredde
Testosteron er koblet til aggressiv atferd. Forskere ved Brock University i St. Catharines i Canada, undersøkte om det var en sammenheng mellom relativ ansiktsbredde og aggresjon.
Forskerne målte først ansiktsbredde versus ansiktslengde hos 88 kvinnelige og mannlige forsøkspersoner.
Deretter gikk forsøkspersonene gjennom en test som psykologene anser for å være en indikator på aggresjon. I denne testen skal deltakerne trykke på en knapp for å få poeng og for å frata motstanderen poeng.
Straffeminutter
Forsøket kunne ikke si noe spesielt om ansiktsformen til kvinner. Men det viste seg at mennene med den største relative ansiktsbredden var de som scoret høyest på aggresjonstesten.
Deretter undersøkte forskerne sammenhengen mellom relativ ansiktsbredde og aggresjon i den virkelige verden. De målte relativ ansiktsbredde til ishockeyspillere i den canadiske universitetsligaen og på profesjonelt nivå.
Deretter undersøkte forskerne ishockeyspillernes tendenser til aggresjon i spillet, indikert ved minutter på straffebenken. Det gis ved brudd på reglene i ishockey, som for eksempel å bruke albuen mot andre spillere eller å slå dem med ishockeykølla.
Signaler for sosial atferd
Denne gang fant forskerne ut at hele 30 prosent av den aggressive atferden kunne forutsies ved å se på den relative ansiktsbredden. Dermed er det mulig at ansiktsstrukturen hos menn kan gi signaler om tendenser til voldelig atferd.
Forskerne bak undersøkelsen mener også at evolusjon og naturlig seleksjon kan ha gjort oss mennesker spesielt følsomme for slike tegn. De kan også være med på å styre sosial atferd i moderne samfunn.
For eksempel går ansiktsuttrykk som tolkes som aggressive gjerne ut på senke brynene og heve overleppen. Dette er uttrykk som øker den relative ansiktsbredden.