Gule stafylokokker (Staphylococcus aureus) er en vanlig, multiresistent bakterie i sykehusinfeksjoner. Denne kan nå bekjempes med en gele som bryter ned den beskyttende biofilmen rundt bakterien. Geleen er utviklet av forskere ved Queen´s University Belfast. (Foto: Janice Haney Carr, Wikimedia Commons)

Nytt middel hindrer motstandsdyktige bakterier

Gele hindrer bakterier i å feste seg.

En gruppe forskere fra Queen´s University Belfast i Nord-Irland utviklet en gele som kan hindre bakterier i å feste seg til for eksempel hofteimplantater og katetere.

Bakteriene produserer ofte et seigt slimlag som hjelper dem å feste seg. Den kalles biofilm.

Geleen inneholder proteiner som bryter ned biofilmen og dreper bakteriene som er omsluttet av biofilmen, opplyser lederen av forskerteamet, Garry Laverty, til forskning.no.

Viktig forskning

- En bakterie kan ikke gi sykdom hvis den ikke kan feste seg til kroppen.  Dette er  viktig forskning, kommenterer Ulf R. Dahle.

Dahle er direktør for Avdeling for næringsmiddelbårne infeksjoner ved Folkehelseinstituttet.

- En viktig grunn til at implantater kan mislykkes, er nettopp at det kan oppstå infeksjoner. Det ville være suverent hvis bakteriene ikke kunne feste seg eller danne biofilm på slike og andre overflater, fortsetter han.

Fri bane for medikamenter

Biofilmen beskytter også bakteriene, slik at for eksempel antibiotika ikke når fram og kan drepe bakteriene.

- Hvis biofilmen ikke oppstår eller brytes ned, vil bakteriene bli mye mer sårbare for både medikamenter og vårt eget immunforsvar, sier Dahle til forskning.no.

De nordirske forskerne har prøvet ut geleen spesielt på bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Slike bakterier er spesielt farlige i sykehus, og kan blant annet gi blodforgiftning hvis de fester seg til implantater.

Dahle understreker likevel at den nye geleen ikke løser problemet med at multiresistente bakterier motstår antibiotika.

- Slike superresistente bakterier er den store skrekken i helsevesenet. EU trapper opp sin finansiering av forskning på resistens fra 2015, og gjør det til ett av sine satsningsområder, forteller Dahle.

Skader ikke friske celler

Proteinene i geleen er av en type som kalles peptider. De finnes normalt også i menneskekroppen.

Peptidene i geleen er likevel endret, slik at de bryter ned biofilmen. Samtidig skader de ikke friske celler i kroppen, ifølge en nyhetsmelding fra universitetet.

Ulf Dahle understreker likevel at geleen må gjennom langvarig utprøving med dyreforsøk og forsøk på mennesker før den kan regnes som trygg og tas i bruk.

Likevel mener han at denne forskningen er et spennende og viktig bidrag i kampen mot stadig mer motstandsdyktige bakterier.

- Vi trenger nye behandlingsalternativ, og dette er ett eksempel på at muligheter finnes. Jeg håper videre utprøvinger er like lovende, og at dette kan bli ett fremtidig infeksjonsforebyggende produkt, avslutter Dahle.

Referanse:

Garry Laverty m.fl: Ultrashort Cationic Naphthalene-Derived Self-Assembled Peptides as Antimicrobial Nanomaterials, BioMacromolecules, 28. juli 2014, DOI: 10.1021/bm500981y.

Powered by Labrador CMS